Polonia a început să desfăşoare peste 1.000 de militari în estul ţării, a anunţat sâmbătă ministrul apărării polonez Mariusz Blaszczak, pe fondul îngrijorării că prezenţa combatanţilor Wagner în Belarus ar putea conduce la creşterea tensiunilor în zona frontalieră. De asemenea, trupe speciale din Polonia și Lituania au participat la exerciții militare organizate la granița cu Kaliningrad.
Temerile europenilor referitoare la pericolul reprezentat de trupele lui Prigojin au fost confirmate sâmbătă, când un comandant de rang înalt din cadrulacestei armate private a anunțat că mercenarii din grupul Wagner se pregătesc să se mute în Belarus.
”Peste 1.000 de soldaţi şi aproape 200 de unităţi de echipament din brigăzile mecanizate 12 şi 17 încep să se deplaseze către estul ţării”, a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter.
”Aceasta este o dovadă a pregătirii noastre de a răspunde la încercările de destabilizare din apropierea frontierei ţării”, a adăugat oficialitatea poloneză.
Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a le oferi combatanţilor Wagner opţiunea mutării lor în Belarus a provocat în rândul membrilor NATO temerea că prezenţa mercenarilor ruşi va genera o instabilitate sporită în regiune.
(Citește și: „Polonia cere bani UE pntru consolidarea frontierei de teama wagnerioților adăpostiți în Belarus„)
Exerciții ale trupelor speciale din Lituania și Polonia la granița cu Kaliningrad
La numai câteva zeci de kilometri de granița cu teritoriul rusesc Kaliningrad au avut loc exerciții militare ale trupelor speciale din Lituania şi Polonia. Scopul – mai bună coordonare în eventualitatea unui conflict pe teritoriul NATO. O parte dintre manevre au fost urmărite chiar de la fața locului de președinții lituanian și polonez.
La exercițiile Strong&United au participat pentru prima oară trupele speciale – de aceea inclusiv vehiculele folosite au fost neconvenționale. Printre acestea s-au numărat motociclete și ATV-uri. Unul dintre scenarii a fost asaltarea unei clădiri.
Cei doi președinți i-au trimis o scrisoare oficială Secretarului General al NATO, în care avertizează asupra pericolului unor amenințări venite dinspre Belarusul învecinat.
„Am pregătit această scrisoare din cauza schimbării contextul în regiune și pe flancul estic al NATO. Mă refer la declarațiile lui Vladimir Putin privind deplasarea de arme nucleare în Belarus. Asta este o amenințare nu doar la adresa țărilor noastre, ci și pentru Vestul Europei și pentru aliații noștri”, a declarat Andrzej Duda, președintele Poloniei.
Exercițiile polono-lituaniene au avut loc în apropierea râului Dane, la mică distanță de exclava Kaliningrad – teritoriu rusesc la Marea Baltică. Acum mai puțin de o lună, cele două țări au luat parte la cel mai mare exercițiu militar din istoria NATO, Air Defender, la care a participat și România.
A crescut presiunea la granița cu Belarus
Polonia a înregistrat în ultimele săptămâni o creştere a numărului de imigranţi care încearcă să treacă graniţa cu Belarus. Potrivit poliţiei de frontieră, peste 200 de persoane au încercat să treacă ilegal vineri, inclusiv cetăţeni din Maroc, India şi Etiopia.
Polonia a acuzat Belarusul că a creat în mod artificial o criză a migranţilor la graniţă începând din 2021, aducând cu avionul persoane din Orientul Mijlociu şi Africa şi încercând să le împingă să treacă peste graniţă.
Un comandant de rang înalt din cadrul Wagner a fost citat spunând sâmbătă că mercenarii din grupul Wagner se pregătesc să se mute în Belarus.
Varşovia a acuzat Belarusul de crearea în mod artificial a unei crize a migranţilor la graniţă, începând din 2021, prin aducerea lor cu avionul din Orientul Mijlociu şi Africa şi comasarea lor la graniţa cu Polonia.
****