Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România, a prezentat miercuri, la sediul reprezentanţei Comisiei Europene din Bucureşti, priorităţile Poloniei ca ţară care va deţine, în următoarele 6 luni, preşedinţia Uniunii Europene.
”Trebuie să ajutăm la clarificarea problemelor legate de migraţiune şi aici aducem în discuţie propria solidaritate internă legat de circulaţia persoanelor şi vom insista ca prin Eulex să se poată lucra pentru rezolvarea acestor crize neaşteptate. O Europă în siguranţă înseamnă să găseşti şi metode de rezolva şi problemele de siguranţă alimentară globală”, a spus diplomatul polonez.
În privinţa extinderii UE, el a mai apreciat că Republica Moldova şi Ucraina au o apropiere mai mare faţă de UE decât state precum Belarus – pe care îl consideră o problemă în regiune – însă diplomatul a subliniat în mod deosebit progresele Croaţiei şi Serbiei în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
”Preşedinţia poloneză vrea să asiste la încheierea procesului de aderare a Croaţiei şi pentru a se face progrese în ceea ce priveşte Turcia şi Islanda. Serbia a făcut un pas important înainte prin arestarea generalului Mladici şi trebuie să continuăm în acest spirit. Preşedinţia noastră va privi în est, dar şi în sud. În est mai sunt multe lucruri de făcut. Belarus este un caz extrem şi este nevoie de foarte mult sprijin din partea Uniunii Europene. Cu Ucraina şi Moldova poziţia este incomparabil mai bună, dar mai sunt încă multe de făcut. Vom insista să se încheie acordurile de asociere şi liberalizarea comerţului. Vom instaura un nou cadru de cooperare între Uniunea Europeană şi Rusia”, a afirmat Malek Szczygiel.
De asemenea, ambasadorul polonez a subliniat importanţa eforturilor de asigurare a securităţii energetice a Europei.
Securitatea europeană merge mână în mână cu securitatea energetică. Trebuie să avem o voce unică în afacerile internaţionale”, a spus ambasadorul Poloniei la Bucureşti.
Totodată, acesta a menţionat că şi relaţia cu Rusia este o prioritate a preşedinţiei polone a UE.
Polonia a preluat, la 1 iulie, preşedinţia, prin rotaţie, a Consiliului European, de la Ungaria, pentru 6 luni.