miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 mai, 2021

Procuroul general al Poloniei a dispus declanșarea unei anchete în cazul avionului Ryanair care a fost forțat să aterizeze la Minsk din ordinul președintelui Lukașenko, a anunțat luni un purtător de cuvânt al biroului procurorului general, citat de Reuters.

Avionul deținut de compania Ryanair care efectua duminică cursa Atena – Vilnius era înregistrat în Polonia, astfel încât incidentul intră sub jurisdicția Varșoviei.

Avionul a fost interceptat de o aeronavă militară MiG-29 și forțat să aterizeze pe aeroportul din capitala Belarus, sub pretextul unei amenințări cu bombă care s-a dovedit a fi falsă.


„Procurorul general a dispus o anchetă în cazul aterizării forțate a aeronavei Ryanair la Minsk. Cel mai probabil, ancheta va viza și o serie de pași care vor fi luați la nivel internațional”, a transmis Pawel Jablonski, purtător de cuvânt al parchetului general.

„Ne așteptăm ca reacția UE să fie una rapidă și foarte fermă”, a declarat Jablonski pentru Reuters, în condițiile în care liderii europeni se vor întâlni luni seara într-o reuniune extraordinară a Consiliului Europeană la care ar urma să fie discutate sancțiuni pentru regimul Lukașenko.

Autoritățile din Polonia ar urma să interzică, la nivel național, companiei aeriene LOT să mai folosească spațiul aerian din Belarus. O decizie similară a fost deja anunțată de Lituania.

Între măsurile care ar putea fi adoptate luni de liderii UE se numără oprirea traanzitului aerian și terestru între UE și Belarus.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: