sâmbătă

27 aprilie, 2024

16 martie, 2023

Un polițist din București a fost reținut de procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant primind 10.000 de euro unor permise auto emise pentru viitori șoferi care nu au susținut examenul prevăzut de lege. Datele preliminare Eurostat arată că România s-a situat și anul trecut pe primul loc în clasamentul UE al deceselor provocate în accidente rutiere, cu 86 de persoane la un milion de locuitori, aproape dublul mediei Uniunii, de 46 de decese la un milion de locuitori.

„La data de 14 martie 2023, inculpatul  Popescu Victor-Daniel, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 15.000 de euro pentru a-și trafica influența pe care ar fi pretins că o are asupra unor funcţionari publici, însărcinați cu eliberarea permiselor de conducere, promițând cu aceeași ocazie că îi va determina pe aceștia să faciliteze obținerea în mod fraudulos, de către aceasta și fratele ei, a documentelor respective. În contextul menționat mai sus, în data de  15 martie 2023, inculpatul  Popescu Victor-Daniel ar fi primit de la persoana respectivă suma 10.000 euro, reprezentând  o primă tranșa din suma pretinsă inițial, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, arată un comunicat al DNA.

POPESCU VICTOR-DANIEL, agent de poliție judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Politie a Municipiului Bucureşti (D.G.P.M.B.) – Secţia 21, este acuzat pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

România, liderul etern al clasamentului accidentelor rutiere mortale


Aproximativ 20.600 de persoane au murit în accidente rutiere anul trecut și România a avut, așa cum se întâmplă în fiecare an, cel mai mare aport la acest rezultat, cu 86 de decese la fiecare milion de populație rezidentă. Media UE este de 46 de astfel de decese, iar pe locul 2 după România se află Bulgaria, la mare distanță, cu 78 de decese per un milion locuitori. Pe locul trei se află Croația, cu 71 de decese în accidente rutiere, la un milion de locuitori.

Danemarca este țara cu cele mai puține victime de acest gen în accidente rutiere – 26 de persoane la un milion de locuitori.

Comisia a cerut ca șoferii vinovați de abateri grave să aibă interdicție de a circula pe întreg teritoriul Uniunii

Comisia Europeană a prezentat la începutul lunii martie actualizarea regulilor privind permisele de conducere, intitulată Viziunea zero.

Pachetul include un permis de conducere digital recunoscut în toate țările membre, reguli pentru noii șoferi și, de asemenea, urmărește să se asigure că sancțiunile sunt aplicate pe întreg teritoriul Uniunii, sens în care se propune interzicerea circulării în UE a celor care au comis o abatere gravă.


„Pentru a preveni impunitatea în rândul persoanelor care săvârșesc infracțiuni rutiere, se va institui un nou sistem, care va permite o interdicție de a conduce autovehicule la nivelul UE atunci când un stat membru decide să decadă din drepturi un conducător auto din cauza unei infracțiuni comise pe teritoriul său.

Tragerea la răspundere a autorilor infracțiunilor rutiere în toate statele membre este esențială pentru siguranța rutieră. Cu toate acestea, în conformitate cu normele actuale, atunci când o infracțiune gravă duce la o interdicție de a conduce, aceasta nu poate fi pusă în aplicare la nivelul UE dacă conducătorul auto a comis infracțiunea într-un alt stat membru decât cel care i-a eliberat permisul de conducere”, menționa CE.

Din 14,5 milioane de infracțiuni rutiere comise în 2019 cu un vehicul înmatriculat într-o altă țară din UE de către un șofer care nu a fost identificat la fața locului, au fost plătite doar 8,2 milioane de sancțiuni, adică aproximativ 40% dintre infracțiuni au rămas nepedepsite.

De asemenea, prevede o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru conducătorii auto începători după trecerea testului și o normă de toleranță zero pentru conducerea sub influența alcoolului. 

UE are obiectivul de a reduce la jumătate numărul persoanelor decedate sau rănite grav în accidente rutiere, până în 2030 și de a ajunge la aproape zero astfel de victime, până în 2050.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: