vineri

19 aprilie, 2024

20 aprilie, 2020

Decizia Amazon de a închide depozitele din Franța, în urma unei hotărâri judecătorești, pune presiune pe guvernul președintelui Emmanuel Macron de a găsi o soluție pentru disputa care a întrerupt livrările de produse către milioane de francezi aflați în carantină, scrie Politico.

Gigantul e-commerce a anunțat joi că a luat o decizie neobișnuită – de a opri temporar activitatea depozitelor sale din Franța, după ce o hotărâre judecătorească i-a obligat să oprească livrarea bunurilor care nu sunt esențiale până la finalizarea unei analize de risc a măsurilor de siguranță și sănătate instituite de companie.

Directorul Amazon din Franța susține că ambiguitatea deciziei instanței i-a forțat că închidă. Ordinul nu specifică o listă a bunurilor considerate ”esențiale”, așa încât compania riscă amenzi de un milion de dolari pe zi dacă o încalcă.


”Nu știu dacă o unghieră este esențială sau un prezervativ. Ambiguitatea ne forțează să nu riscăm”, a comentat Frederic Duval, CEO Amazon Franța, adăugând că plănuiesc să facă apel.

Sindicatele nu sunt convinse că aceasta este explicația. Reprezentanții lor au precizat pentru publicația citată că decizia este menită să ”facă un exemplu din Franța”, într-un moment în care compania se confruntă cu opoziție din partea uniunilor de angajați din toată lumea.

Stéphane Enjalran, purtător de cuvânt al grupului de sindicate Solidaires, susține că Amazon s-a opus în momentul în care angajații din Franța au încercat să își exercite ”dreptul de retragere”, un instrument prezent în legislația franceză a muncii care le permite angajaților să se retragă de la muncă în cazul în care le este amenințată siguranță sau sănătatea.

”Amazon are prea mult de pierdut din punct de vedere al imaginii dacă va continua această luptă împotriva angajaților”, spune Enjalran. ”Amazon nu este obișnuită să negocieze cu sindicatele. Refuză să facă acest lucru aproape peste tot unde operează, mai puțin în locurile în care legea le cere expres acest lucru”, a comentat și Christy Hoffman, secretar general la sindicatul UNI.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)


Situația este însă complicată pentru președintele Emmanuel Macron, care a promis în campania electorală că va transforma Franța într-o ”națiune a startup-urilor”. Președintele a tăiat panglica la inaugurarea celui de-al patrulea depozit construit de Amazon în Franța, în 2017.

Compania a fost adesea mustrată la nivel guvernamental cu privire la condițiile de muncă și taxele plătite, însă calculele sunt diferite acum, având în vedere situația cu care se confruntă economia franceză pe fondul pandemiei Covid-19. Amazon are 10.000 de angajați în Franța. Compania a anunțat că va continua livrările în Franța, dar va folosi depozitele din Italia, ceea ce va duce la creșterea timpilor de livrare.

La nivel guvernamental, miniștrii s-au ferit să comenteze situația.

Emmanuel Macron se află, la rândul său, într-o poziție complicată. Deși a fost una dintre cele mai importante voci care au solicitat schimbarea sistemelor de impozitare așa încât giganții tehnologici să plătească taxe și impozite acolo unde își obțin veniturile, președintele francez are o platformă politică axată pe crearea de locuri de muncă și încurajarea companiilor private – în special în urma pandemiei care a dus la contractarea economiei franceze cu 6% în primul trimestru din 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: