joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 iunie, 2012

Tensiunea verbală între politicienii de la Budapesta și cei de la București, în campania electorală locală din România, a ajuns la apogeu, după ce marți premierul român Victor Ponta l-a avertizat pe președintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, că va fi declarat persona non-grata în România, dacă încalcă legile țării.

„Dacă atitudinea sa va depăşi limita legii şi bunele relaţii între state, Guvernul nu va ezita să ia măsuri prin Ministerul de Externe”, a spus Ponta.

Premierul român l-a acuzat de iresponsabilitate pe Kover și a sugerat că acesta a încălcat normele de bună vecinătate între state.


”Noi facem campanie electorală la noi în ţară, dânsul este în ală ţară în campanie electorală şi poate înţelege la un moment dat cât de anormal este acest lucru”, a mai spus Ponta.

Laszlo Kover a venit din nou, marți, în România, declarând că participă ca simplu cetățean la ceremoniile organizate de Partidul Civic Maghiar (PCM) din România, aflat în campania electorală locală.

„Consider că statul român are dreptul de a expulza un cetăţean membru al unei ţări Uniunii Europene, dacă a încălcat legislaţia ţării. Eu consider că n-am încălcat-o în trecut şi nu am de gând nici în viitor. Consider că această expresie vehiculată, de comportament iresponsabil, are o conotaţie politică, dar eu doresc să mă comport totuşi corespunzător. Dar trebuie să admitem că tot ce fac şi spun nu poate fi întotdeauna pe placul primului-ministru (Ponta)”, a spus Kover.

Venind în România, Laszlo Kover a nesocotit și recomandarea președinților Senatului și Camerei Deputaților din România, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, care i-au trimis acestuia o scrisoare în care l-au rugat să-și amâne deplasarea în România până după campania electorală.


Anastase și Blaga, ca democrat-liberali, fac parte din aceeași familie politică – Partidul popular European – cu Laszlo Kover, membru al FIDEZS.

Vizita lui Kover Laszlo în judeţul Mureş a inclus marți mai multe localități, prinre care și Odorheiu Secuiesc. Miercuri, Kover are programate participări la evenimente în Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc (Harghita) şi în Covasna, iar joi, în Sălaj şi Satu Mare.

În această situație tensionată, și liderii UDMR au criticat implicarea politicienilor de la Budapesta în campania electorală din România, în favoarea PCM, acest partid fiind principalul concurent al Uniunii în bazinul electoral maghiar care și așa se restrânge prin plecarea acestor etnici din România în Ungaria.

„Este o decizie greşită a dânsului ( a lui Kover – n.r) care de fapt pune Ungaria într-o situaţie dificilă, pentru că domnul Kover ştie foarte bine, el, chiar dacă vine ca persoană particulară, nu este persoană particulară, este preşedintele Parlamentului Ungariei”, a declarat vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, la RFI, vizavi de venirea lui Kover în România.

Tensiunile între politicienii români și cei unguri au început în luna mai, când, preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a participat la evenimentele PCM din România din 24-27 mai.

Atunci, Guvernul României s-a opus reînhumării cu onoruri, la Odorheiu Secuiesc, a rămășițelor pământești ale scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, considerat de autoritățile de la București antisemit, antiromân și profascist.

Atunci, oficialul ungur a catalogat atitudinea Guvernului României drept „neprietenoasă, necivilizată şi barbară”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: