7 august, 2013

Guvernul a modificat de trei ori sistemul de taxe și impozite, de la începutul anului până în prezent, iar scrisoarea de intenție pentru noul acord cu FMI arată că urmează să extindă taxările și în anul 2014.

Cursdeguvernare.ro a făcut un inventar al intervențiilor Guvernului în politica fiscală, în anul 2013.

Ce taxe a pus Guvernul Ponta II de la începutul anului:

  • Ianuarie 2014. Extinderea bazei de impozitare la impozitul pe veniturile obţinute din agricultură în toate domeniile – vegetal, animal, pomicol. Guvernul ia astfel taxe mai mici, dar de la mai mulți agricultori. Impozitarea se va face astfel pentru persoane fizice producători de cereale: Cele cu mai puţin de două hectare nu vor fi impozitaţi, ca şi până în atunci. Cei care au între 2 şi 5 hectare vor plăti 96,5 lei, față de 214,5 lei pe hectar, în prezent. La proprietarii persoane fizice cu peste 50 de hectare de teren, impozitul va fi de 84,94 lei pe hectar, față de 214,5 lei pe hectar.
  • De asemenea, 5,5% din sumele colectate din impozitarea agricultorilor persoane fizice vor ajunge la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, iar agricultorii vor plăti impozitul după ce încasează banii din producţie, în două tranşe, pe 25 octombrie şi 15 decembrie, a mai spus ministrul Agriculturii.
  • Decalarea calendarului de creştere a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie.
  • Includerea în sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultură şi piscicultură şi impunerea acestora în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, cu cota de impozit de 16%.
  • Extinderea sferei veniturilor impozabile prin includerea celor din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală precum şi a veniturilor din silvicultură şi piscicultură.
  • Impozitarea suplimentară a veniturilor obţinute de companiile din producția de gaze din liberalizarea preţului pentru consumatorii casnici şi noncasnici.
  • o taxă suplimentară de 0,5% pe cifra de afaceri la exploatarea resurselor naturale. Guvernul urmărește să colecteze în plus mai peste trei miliarde de lei, respectiv 0,5% din PIB, cea mai mare parte a veniturilor suplimentare urmând să fie folosită la cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene.
  • În cazul operatorilor din energie (transportatori și distribuitori de gaze și electricitate), s-au instituit taxa pe cantitatea transportată către sistemele de distribuţie, de 0,1 lei/Mwh, taxa pe cantitatea distribuită, de 0,75 lei/Mwh. În precum și taxa pe cantitatea transportată numai prin sistemul de transport, de 0,85 lei/Mwh.
  • Martie 2013. Guvernul a reintrodus taxa auto, sub forma unui timbru de mediu. Introdusă inițial de guvernul Tăriceanu, taxa auto a fost menținută de guvernările Boc, însă a fost suspendată timp de un an, în 2012, la presiunea Comisiei Europene, în urma unor decizii ale Curții de Justiție a UE și ale unor instanțe interne.
  • Iulie 2013. Într-un draft de scrisoare de intenție cu FMI, din 28 iulie, Guvernul anunță că va percepe, din anul 2014, contribuții integrale la pensii pentru veniturile persoanelor fizice autorizate, drepturile de autor și introduce contribuțiile la sănătate pentru veniturile din chirii ale persoanelor fizice.
    De asemenea, taxele locale pe hotelurile sau clădirile persoanelor fizice vor crește la nivelul celor deținute de firme.
  • De asemenea, în același draft de scrisoare de intenție, Guvernul spune că are în vedere regândirea redevențelor percepute de la companiile care extrag resurse minerale din Ronmânia, începând cu anul 2015. Anterior, premierul Ponta spunea că vrea să crească redevențele.
  • August 2013. Guvernul a decis majorarea accizelor la alcool de la 750 euro/hectolitru la 1.000 de euro/hectolitru.
  • De asemenea, a decis reintroducerea unor accize pentru comerțul cu următoarele categorii de produse considerate de lux: bijuterii din aur şi/sau din platină, mai puţin verighete; confecţii din blănuri naturale; autoturisme şi autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm3; arme de vânătoare şi arme de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, precum şi muniţia aferentă; iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni, cu sau fără motor, pentru agrement, cu excepţia celor destinate utilizării în sportul de performanţă.

Taxe scăzute de Guvernul Ponta II de la începutul anului:

August 2013. Guvernul a decis scăderea TVA la pâine pe întregul lanț de producție, de la 24% la 9%, începând cu 1 septembrie. Măsura va fi analizată în anul 2014 și se va decide dacă va fi menținută sau se va reveni asupra ei, în funcție de efectul asupra evaziunii fiscale.

Măsuri de procedură fiscală:


Ianuarie 2013. Guvernul decide plata TVA la încasarea facturii de către firmele cu cifra de afaceri până în 65.000 de euro. Măsura fusese cerută de IMM-uri, însă după câteva luni de la aplicare companiile mari, dar și multe IMM-uri au solicitat să se introducă posibilitatea ca firmele eligibile să poată opta între plata TVA la încasare și plata TVA la emiterea facturii. Obligativitatea plății TVA la încasare pentru firmele cu cifră de afaceri sub 65.000 de euro a adus anumite impedimente în privința deducerii TVA în cazul companiilor mari care contractau servicii de la firmele mici, eligibile. Astfel, și IMM-urile eligibile au început să vrea să renunțe la această facilitate, pentru că marile companii renunțau la contracte.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. O tara are doua alternative in a sustine sistemele bugetare: fie isi asuma o anumta crestere economica, care sa aduca banii „planificati” la Buget, fie realizeaza un „program” de crestere a taxelor si impozitelor.
    Incapabil de a sustine „programatic” cresterea economica de 3-4 la suta pe an, promisa in campania electorala,Guvernul Ponta urmeaza sa impoziteze tot ce misca si pina mai misca ceva…
    Daca economia mai respira sau nu, cu o asa incarcatura „impozitara”, nu mai conteaza, deoarece se respecta regula generala a guvernarilor postdecembriste:esecul guvernarii curente.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. O tara are doua alternative in a sustine sistemele bugetare: fie isi asuma o anumta crestere economica, care sa aduca banii „planificati” la Buget, fie realizeaza un „program” de crestere a taxelor si impozitelor.
    Incapabil de a sustine „programatic” cresterea economica de 3-4 la suta pe an, promisa in campania electorala,Guvernul Ponta urmeaza sa impoziteze tot ce misca si pina mai misca ceva…
    Daca economia mai respira sau nu, cu o asa incarcatura „impozitara”, nu mai conteaza, deoarece se respecta regula generala a guvernarilor postdecembriste:esecul guvernarii curente.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: