Intrarea polițiștilor pe proprietatea unde se bănuiește că a fost ucisă Alexandra Mâceșanu a avut loc la 19 ore după ce tânăra a sunat de trei ori la numărul de urgență 112 pentru a cere ajutorul polițiștilor.
„Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service”, ar fi spus fata în apelul de la 112, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei citate de Mediafax.
Acesta a fost primul apel, dat joi, la ora 11:05:07, din casa suspectului.
Polițiștii au intrat pe proprietatea presupusului criminal în serie abia după 19 ore și au mai găsit doar fragmente de oase umane în butoaie metalice, precum și bijuterii ale unei alte tinere, dispărute pe 14 aprilie.
Lungul șir de greșeli care nu au permis salvarea adolescentei
Nu s-a reușit localizarea adresei pe baza apelurilor
Inspectoratul General de Poliție (IGPR) acuză că STS a transmis trei adrese eronate.
STS susține că nu este vinovată, întrucât operatorul de telefonie este cel care oferă informațiile privind localizarea pe baza triangulației, în funcție de releu.
Releele din mediul rural (Caracal este oraș, dar se află în această situație) sunt mai slabe, astfel încât poliția a primit perimetrul de trei kilometri din interiorul căruia s-a sunat.
Având aceste date și descrierea adolescentei, polițiștii au identificat casa după ce au vizionat imaginile de pe camerele video și au descoperit un autoturism care a trecut de mai multe ori prin locul unde a fost văzută ultima dată victima.
Niciuna dintre localizările furnizate în urma celor trei apeluri nu a nimerit exact locul unde era sechestrată adolescenta, dar două dintre au fost destul de aproape, casa se află în apropierea uneia dintre granițele perimetrului identificat de operator:
Polițiștii și procurorii au așteptat mandatele pentru percheziții
Polițiștii susțin că au primit trei adrese greșite. Pentru fiecare au cerut mandat de percheziție, iar mai apoi au solicitat și mandatul pentru casa suspectului, în condițiile în care pentru un astfel de caz nu era nevoie de niciun mandat, așa cum a explicat și procurorul general interimar al României, Bogdan Licu.
Primul mandat a fost obţinut la ora 18.00, pe baza locaţiilor STS, iar percheziţia a avut loc la ora 20.00. Nu s-a găsit nimic.
Al doilea mandat a fost obținut de la instanță la ora 02.00.
Mandatul pentru casa lui Gheorghe Dincă a fost primit în jurul orei 02.00 – 03.030, conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.
Din acel moment s-a produs o nouă întârziere gravă:
Surse din interiorul anchetatorilor spun că polițiștii au sosit în fața casei la ora 04.00, dar au așteptat două ore, întrucât mandatul de percheziție domiciliară nu se poate executa în inetrvalul orar 20.00 – 06.00.
Legea permite însă și mandat special, atunci când este în pericol viața unei persoane.
Acuzații: Poliția nu a acționat decât după ce a primit telefoane de la București
Adolescenta este nepoata lui Alexandru Cumpănașu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, care a derulat în trecut mai multe proiecte de prevenire și combatere a corupției în interiorul Poliției Române.
El a declarat că numai după ce a intervenit la persoane din conducerea Poliției au fost activați cu adevărat polițiștii de la Inspectoratul Județean Olt:
Oamenii ăştia au stat de la 3 la 6 pentru că nu e caz de flagrant? Indivizii ăştia îşi bat joc de un copil, stau la poartă când se aud ţipete din interior? Eu nu mă las până când fiecare dintre ei nu va intra în puşcărie sau vor plăti cu ceva ca să simtă nemernicii (…)
Avem timp de probe de voce când este un copil răpit? Nu.
Ce au făcut până au intervenit şefii de la Bucureşti? Nimic. Au stat lângă poartă şi fata era masacrată în casă. Săteau poliţiştii cu procurorii şi nepoata mea era masacrată.
Alexandru Cumpănașu susține că polițiștii ar fi intenționat la un moment dat să intervină, dar au fost opriți de procurorul de caz. Niciunul nu a avut curajul să treacă peste ordine și să pătrundă în casa unde se bănuiește că a fost ucisă Alexandra Mâceșanu.
Atât Ministerul de Interne, cât și Parchetul General, anchetează acum disfuncționalitățile grave petrecute la Caracal în cele 19 ore și în absența cărora adolescenta ar fi putut fi probabil salvată.
Șeful Inspectoratul Județean de Poliție Olt – numit anul trecut în funcție, deși a picat concursul
Şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, l-a destituit din funcţie, vineri, pe inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt, Nicolae Eugen Alexe, care era împuternicit pe această poziţie.
A rămas în funcție însă inspectorul șef, Cristian Voiculescu, și el împuternicit în funcție.
Acesta îl înlocuiește, de la 1 aprilie 2019, pe comisarul șef Ionuț Sârbu, care se afla la conducerea IPJ Olt din 2 aprilie 2018, când Voiculescu a trecut pe postul de adjunct.
El a mai ocupat funcţia de şef al Poliției Olt în perioada octombrie 2017 – aprilie 2018.
Din 2 aprilie 2018, Voiculescu a preluat funcția de inspector șef adjunct al instituției, el susținând atunci și concursul pentru ocuparea funcției, dar nu l-a promovat, deși a fost singurul candidat, conform publicației olt-alert.ro.
Majoritatea șefilor inspectoratelor de poliție sunt împuterniciți pe funcție.
Poliția se teme că suspectul ar putea fi un criminal în serie
Suspectat de uciderea Alexandrei Mâceșanu este Gheorghe Dincă. El are 57 de ani și este tată a trei copii. Fiica sa trăiește în Timișoara, iar băieții sunt plecați la muncă în străinătate, potrivit Mediafax.
Cele două fete ale căror obiecte ar fi fost descoperite în casa din Caracal:
- Mihaela Luiza Melencu, de 19 ani, a dispărut pe 14 aprilie, după ce a plecat să scoată bani de la bancomat. La întoarcere, fata a luat o maşină la ocazie, iar de atunci nu a mai fost văzută.
- Fata de 15 ani care a sunat la 112, Alexandra Măceşanu, a fost văzută ultima dată miercuri dimineață. Era din comuna Dobrosloveni și voia să ajungă la Caracal pentru a se întâlni cu prietenul ei. Ar fi luat o mașină de ocazie în drum spre casă. Seara, familia a semnalat dispariția fetei pe Facebook. Însă abia joi dimineață au apelat poliția.
Ministrul Justiției cere modificarea de urgență a legislației
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a cerut vineri Direcției de Elaborare Acte Normative din minister să evalueze legislația în domeniu (privind percheziția domiciliară, protecția victimelor și realizarea acțiunii de prindere în flagrant), și să propună urgent modificarea legislației, ”astfel încât asemenea situații să fie evitate pe viitor”.
Ministrul Birchall arată, într-un comunicat, că ”au existat anumite disfuncționalități în aplicarea legii” în cazul fetei ucise din Caracal și spune că i-a cerut procurorului general verificări ”cu fermitate și cu celeritate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul decesului din județul Olt”.
Președintele Klaus Iohannis, ”revoltat” că autoritățile nu au reușit să o salveze pe adolescentă
Președintele Klaus Iohannis s-a declarat vineri ”revoltat de faptul că, din cauza unor disfuncționalități, autoritățile responsabile nu au reușit să salveze o adolescentă care și a pierdut viața în condiții dramatice. Circumstanțele în care a acționat criminalul trebuie clarificate de urgență”.
Comunicatul Administrației Prezidențiale:
Președintele României va solicita în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 30 iulie a.c., o anchetă completă privind modul în care a acționat în acest caz fiecare instituție responsabilă.
În situația în care se va dovedi că s-au luat măsuri greșite sau cu întârziere, vinovații vor trebui aspru sancționați.
De asemenea, toate problemele care vor fi identificate este obligatoriu să fie rapid rezolvate pentru că siguranța cetățeanului trebuie să fie garantată de instituțiile statului.
Un răspuns
Ce mandat, ba idiotilor cand e vorba de urgenta, si cineva a sunat de la casa de langa si iti arata cu degetul de unde se aud tipete… ce mandat??????????????????