vineri

19 aprilie, 2024

2 octombrie, 2015

centru azil
Adăpost temporar pentru migranţi organizat într-o sală de sport din oraşul Hanau.Foto: Reuters

Există riscul ca violenţele din centrele pentru azilanţi din Germania să scape de sub control, a afirmat vineri, potrivit Reuters, şeful sindicatului poliţiştilor.

Remarca reflectă temerile crescute în ceea ce priveşte perspectiva creşterii permanente a numărului de refugiaţi: mai mult de 200.000 de migranţi sunt estimaţi că au intrat în Germania în luna septembrie, un număr comparativ cu cel înregistrat în tot anul 2014.

Guvernul federal estimează la 800.000 numărul  final de migranţi care va fi înregistrat în anul 2015.


“Ne confruntăm cu riscul ca situaţia din centrele de primire să scape de sub control”, a declarat pentru Bild Rainer Wendt, şeful de sindicat al poliţiştilor germani.

“Experienţa ne arată că în multe locuri există aproape zilnic, din nefericire, confruntări violente, bine organizate, pe baze etnice sau religioase”, afirmă Rainer Wendt.

Poliţia a reţinut marţi 15 solicitanţi de azil suspecţi că ar fi participat la o bătaie în centrul de cazare- un hostel din localitatea Suhl, în estul Thuringiei- în care 11 persoane au fost rănite.

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, a avertizat la rândul său în legătură cu violenţele din centrele de primire ale azilanţilor.


“Intră în grevă din cauză că nu sunt mulţumiţi cu condiţiile de cazare şi creează probleme din cauză că nu le place mâncarea. Se iau la bătaie în interiorul centrelor”, a descris situaţia ministrul german de Interne.

“Sunt încă o minoritate, dar trebuie să afirmăm clar că oricine soseşte în Germania trebuie să accepte unde sunt distribuiţi, să participe la o procedură corectă şi să ne respecte sistemul lgislativ”, a declarat Thomas de Maiziere în cadrul unei intervenii la postul ZDF.

Mulţi politicieni germani susţin cauza azilanţilor, dar încep să le ceară acestora să respecte Germania şi cultura statului care îi găzduieşte.

Popularitatea cancelarului – scădere serioasă

merkel 3Popularitatea cancelarului Angela Merkel a scăzut la cel mai jos nivel din ultimii 4 ani, un semn al schimbării de atitudine faţă de valul de refugiaţi care afectează Germania.

Iniţial, Angela Merkel a fost aplaudată, atât în ţară cât şi în exterior, pentru atitudinea adoptată în criza refugiaţilor. Pe măsură ce valul de refugiaţi sporeşte iar capacităţile statului german par să atingă limitele, cancelarul a început să devină ţinta criticilor.

Potrivit unui sondaj difuzat de ARD, 51 % dintre subiecţii sondajului afirmă că le este frică de refugiaţi.

Cercetarea realizată de Infratest Dimap arată că, faţă de luna august, în septembrie, numărul celor care se tem de migranţi a crescut cu 13%.

Principalul responsabil pentru această situaţie este identificat în persoana cancelarului Merkel, care a pierdut 9 procente la capitolul încredere, având acum 54%.

De remarcat faptul că germanii rezidenţi pe teritoriul fostei Republici Democrate se tem de migranţi în proporţie mai mare (59%) decât rezidenţii din vestul ţării (48%), care nu au fost sub ocupaţie sovietică.

Peste 500.000 de migranţi au intrat în Uniunea Europeană în acest an, mulţi provenind din Orientul Mijlociu şi din Africa. Destinaţiile favorite ale acestora sunt, până în prezent, Germania şi Suedia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: