marți

26 septembrie, 2023

Coboții fac parte din dotarea de bază a laboratoarelor din universitățile tehnice occidentale
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 februarie, 2023

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) a accesat prin PNRR fonduri europene în valoare de 5,2 milioane de euro, ce vor fi folosite pentru dotarea laboratoarelor cu echipamenye performante, unele unice în România. Printre altele, UPT va înființa mai multe laboratoare specializate în IoT, AI și va achiziționa un robot și un cobot.

Un număr de 61 de universități, din cele 80 astfel de instituții acreditate în România, au accesat prin PNRR 234 de milioane de euro destinate digitalizării învățământului superior. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) a obținut cel mai mare punctaj, în cadrul competiției de proiecte, și are la dispoziție 5,2 milioane de euro destinate modernizării infrastructurii digitale și îmbunătățirii procesului educațional. Suma va fi utilizată pentru dotarea laboratoarelor, pentru îmbunătățirea performanțelor educaționale și de cercetare, dar și pentru formare în profesii ale viitorului.

Universitatea va cumpăra servere ce permit rularea unor aplicații de inteligență artificială, va moderniza întreaga rețea Wi-Fi din campusul universitar și va înființa noi laboratoare, menționează un comunicat al UPT.


Componentele pe care au fost structurate proiectele:

 • infrastructură globală (2,1 milioane de euro)
 • tehnologii emergente (2,1 milioane de euro)
 • domenii de specializare prioritare (600.000 de euro)
 • formare profesională (200.000 de euro)
 • o platformă de cercetare (100.000 de euro)

Lucian Ronkov, șeful Departamentului de Comunicare și Imagine al UPT, a declarat pentru CursDeGuvernare că universitatea derulează mai multe proiecte cu fonduri europene sau naționale și săptămâna aceasta au aplicat și pentru granturi norvegiene.

„Prin aceste fonduri încercăm să transformăm laboratoarele în experiențe iLivingLab, prin care dorim să replicăm o problemă din lumea reală pe care să o rezolvăm cu o echipă multidisciplinară și în unele cazuri chiar internațională. După cum vedem, ultimele aplicații din zona inteligenței artificiale propun o nouă paradigmă în educație. Pentru efectele unor astfel de aplicații trebuie implicați atât ingineri și informaticieni, cât și oameni din zona dreptului, științelor educației sau filozofiei. De altfel, companiile își doresc tineri creativi, iar prin aceste investiții încercăm să dezvoltăm creativitatea tinerilor prin echipamentele moderne la care au acces”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Pentru laboratul de rabotică vor fi cumpărate două vehicule autonome zburătoare + licența software, un robot programabil și un cobot

„Industry 4.0 nu este însă doar un subiect de tehnologie. Pentru a fi competitive în a patra revoluție industrială, companiile trebuie să se asigure că angajații lor sunt echipați corespunzător prin educație, perfecționare și calificare. Îmbunătățirea accelerată a competențelor trebuie să facă parte din rutina educațională, pe măsură ce abilitățile de care studenții și absolvenții au nevoie, evoluează. UPT abordează cu seriozitate toate cele 4 tipuri de tehnologii disruptive și proiectul de digitalizare intervine decisiv în capacitatea de a pregăti studenții pentru profesiile viitorului”, a declarat Dan Diaconu, directorul responsabil cu programul transformare digitală în UPT, citat în comunicatul universității.


Câteva dintre laboratoarele ce vor fi înființate prin PNRR:

 • Cyber security. Laboratorul de securitate a rețelelor este o infrastructură nouă ce va oferi studenților experiențe practice și pregătire utilizând aplicații și echipamente din lumea reală pentru cei ce vor adopta o carieră în securitate cibernetică, cyber-defence sau domenii conexe. Dotarea laboratorului face posibilă izolarea completă a rețelei pentru a permite activități și experimente conexe. În plus, el va oferi infrastructura necesară pentru proiecte de grup sau studenți doctoranzi, cercetători, pentru a rula proiecte complexe de securitate cibernetică utilizând o gamă largă de tehnologii și unelte. 
 • IoT. Internetul obiectelor (IoT) reprezintă convergența a trei tendințe tehnologice majore și ireversibile, și anume dispozitive de detectare/inteligente încorporate,  conectivitate pervazivă (inclusiv mobilitate și cloud computing) și analize în timp real și contextuale. Capacitatea de a colecta și partaja informații relevante la toate nivelurile (de la dispozitive din fabrică, la sisteme de-a lungul lanțului de aprovizionare), împreună cu capacitatea de a lua decizii în timp real, are ca rezultat o convergență fără precedent a tehnologiei informației și a operațiunilor, care poate oferi salturi uriașe în productivitate și agilitate.
 • Inteligență Artificială. În strategia de dotare a laboratorului ne orientăm către echipamente digitale special optimizate pentru activități de machine learning și deep learning. Laboratorul va oferi acces la servere de tip “high-performance GPU”, achiziționate prin prezentul program. Studenții vor putea folosi aceste servere pentru a rula aplicații IA de tip deep learning care necesită o putere de calcul ridicată. Serverele vor putea fi utilizare pentru proiecte științifice și de cercetare de dimensiuni mari în domeniul deep learning și pentru antrenarea rețelelor neuronale de mari dimensiuni. Serverele vor fi localizate în Centrul Digital al UPT ceea ce va constitui un avantaj major în vederea operării acestui tip de arhitectură și de către alte departamente ale UPT.
 • Robotică. Noul laborator interdisciplinar de mari dimensiuni oferă programelor de studii cu interferență în domeniul roboticii posibilitatea realizării unui set mare de activități practice în care studenții învață prin proiectarea, prototiparea și validarea sistemelor robotizate. „Astfel vom putea oferi studenților o educație completă cu experiență practică și care duce la cariere într-o gamă largă de domenii în care tehnologiile emergente  robotice sunt din ce în ce mai adoptate”, precizează comunicatul.

Echipamente ce vor fi achziționate pentru laboratorul de Robotică:

 • două vehicule autonome zburătoare + licența software
 • vehicul autonom zburator
 • sistem de urmarire a mișcării pentru aplicatii de pozitionare
 • celula didactică formată din robot mobil programabil și robot tip COBOT articulat cu aplicații în Smart Manufacturing și Industry 4.0
 • un pachet software licențe CAD pentru proiectare mecanică.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: