marți

7 mai, 2024

29 octombrie, 2021

Intervenția de la Conferințele CursDeGuvernare / 26.10.2021

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale lui Răzvan Isac, Area Sales Manager, SEE, Universal Robots A/S, în cadrul Conferinței CursDeGuvernare „Noua economie europeană și transformarea economiei românești” (26.10.2021).

Cele mai importante declarații:

  • Dorim să creăm o lume în care oamenii să lucreze cu roboții, nu ca roboții.
  • Firma este din Danemarca, acolo este și producția, unde facem aceste brațe robotice colaborative. Avem deja peste 50 de mii de coboți vânduți la nivel global și o cotă de piață de 40-50% pe acest segment al roboților colaborativi.
  • Trendul pe piața producătorilor, început de câțiva ani, este trecerea de la instalații fixe la instalații relocabile, de la ”fără interacțiune cu omul” la ”interacțiuni frecvente”, de la spațiu izolat (mașini, utilaje închise) la open space în care se colaborează cu diferiți operatori din fabrică. O altă tendință este trecerea de la muncă repetitivă la schimbări dese și recuperarea cât mai rapidă a investiției.
  • Rata de recuperare a investiției în România se dorește să fie pentru echipamente cum sunt și roboții și alte echipamente importante într-o fabrică, de până la doi ani, iar în anumite cazuri de până la un an, față de ce era în trecut când un produs avea o rată de recuperare a investiției chiar și de peste cinci ani, uneori până la zece ani.
  • În practică acest lucru înseamnă că trebuie să produci din ce în ce mai flexibil, cu adaptări mult mai dese, în funcție de contextul economic mereu schimbător.
  • Conform unui studiu MIT, colaborarea om-robot este cu 85% mai productivă decât oamenii sau roboții separat. Cam acesta este conceptul nou cu care am venit noi pe acest robot colaborativ, ideea de a combina lucrul. Sunt mulți roboți, în principiu, în fabricile de la noi din țară, dar lucrează separat.
  • International Federation of Robotics: în România avem o densitate a roboților de 25 de roboți la 10 mii de angajați. În Ungaria sunt 106 la zece mii de angajați. În Polonia 46 de roboți la 10 mii de angajați, iar Slovenia 686 de roboți la zece mii de angajați. Este un loc destul de mare de recuperare.
  • Din ce am văzut pe piața din România în ultimii ani este foarte importantă prioritizarea și planificarea pe termen lung. Situația recentă a accelerat nevoia de digitalizare, robotizare, dar o planificare pe termen lung ajută enorm.

Răspunsurile din sesiunea de Q&A:

Ar putea fi gândită o strategie de finanțare pentru a sprijini IMM-urile să adopte astfel de tehnologii avansate?

  • Majoritatea clienților noștri sunt IMM-uri și chiar focusul nostru este pe genul acesta de clienți. Cred că au nevoie de mai mult sprijin. Potențialul lor de dezvoltare este imens pe termen lung, dacă ne uităm la câte IMM-uri cu segment de producție avem în țară. Sunt deja diferite tool-uri pe care le folosim, unul ar fi de împrumuturi pe termen scurt cu dobândă zero prin care partenerii pot plăti în rate de până la un an acești roboți. Sunt și sisteme de leasing pe o perioadă mai lungă de timp.

Există o piață a muncii adecvată la tehnologizarea companiilor? Cum își găsesc firmele din tehnologie oamenii potriviți?

  • Își găsesc foarte greu oamenii potriviți. Modelul nostru de business este cu parteneri. În principiu avem destui parteneri locali care vând, service-ează – toată partea de servicii este făcută local de acești parteneri. Lipsa sau fluctuația personalului este un subiect important de discuție pe care îl avem cu ei. În principiu, ei investesc foarte mult în internship, în tineri care sunt încă pe băncile facultății. Ai nevoie și de acea experiență a proiectelor realizate care vine cu vârsta și experiența practică. Nu poți face 100% cu tineri.
  • Tendința pe piață este de a deveni totul cât mai plug-and-play. Noi am dezvoltat o platformă, un fel de App Store pentru roboți. Sunt firme terțe care fac accesorii, software, produse pentru roboții noștri ca să fie cât mai simplu totul de instalat.

Conferința integrală:

Parteneri:


BCRDELOITTE, E-Distribuție, RER GroupFAN COURIER

Parteneri de comunicare:

𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚𝐧 𝐁𝐮𝐬𝐢𝐧𝐞𝐬𝐬 𝐋𝐞𝐚𝐝𝐞𝐫𝐬

𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐏𝐚𝐭𝐫𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐨𝐫𝐝𝐢𝐚,

𝐀𝐍𝐈𝐒 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐚 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 𝐚 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐨𝐟𝐭𝐰𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐢 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢,

𝐀𝐅𝐄𝐄𝐑 – 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐚 𝐅𝐮𝐫𝐧𝐢𝐳𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚

𝐀𝐂𝐔𝐄 – 𝐅𝐞𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭̧𝐢𝐚 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̧𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐔𝐭𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞,

𝐅𝐮𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐲 𝐋𝐞𝐚𝐝𝐞𝐫𝐬 – 𝐅𝐄𝐋 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚,

𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭-𝐄,

𝐄𝐔𝐑𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕.𝐫𝐨,

𝐄-𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐚.𝐫𝐨,

𝐈𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐓𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐲 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: