joi

16 mai, 2024

31 ianuarie, 2024

Conducerea PNL a votat miercuri, în unanimitate, ca românii din diaspora să poată vota două zile la europarlamentare. Ideea a fost avansată marți de PSD.

În ce privește comasarea alegerilor europarlamentare din iunie cu cele locale, care ar trebui organizate în septembrie, Biroul Politic Național al PNL a mandatat conducerea executivă (președinte, secretar general și cei patru vicepreședinți) să analizeze această variantă și să o discute cu partenerul de coaliție, PSD.

După discuțiile din coaliție, liberalii ar urma să revină pentru un vot în cadrul Consiliului Național.

PNL insistă pe ideea comasării alegerilor


Subiectul comasării alegerilor preocupă în special PNL, care mizează că organizațiile locale, mobilizate oricum în campanie pentru alegerea primarilor și a consilierilor, vor aduce procente în plus PNL și la europarlamentare.

Oficial, PNL declară că soluția comasării alegerilor ar aduce economii la buget.

Problema PNL este că durata mandatelor este clar prevăzută în Constituție și nu permite scurtarea acestor mandate, iar alegerile europene nu pot fi amânate.

Artificiul constituțional gândit de PNL este organizarea simultană a europarlamentarelor și a localelor, cei nou aleși urmând să preia funcțiile după expirarea mandatelor primarilor în funcție, adică trei luni mai târziu. Ar fi o situație unică în Europa, în care am avea primari în funcție și primari aleși.


PNL și PSD se mai tatonează pentru o eventuală înțelegere politică pre-electorală, scopul fiind ca un partid să dea candidatul comun la președinție, celălalt să dea candidatul de prim-ministru.

Din sondajele actuale, nici PSD, nici PNL nu au un candidat cu șanse solide să câștige alegerile prezidențiale. În plus, chiar dacă ar câștiga alegerile generale, nici PSD și nici PNL nu pot forma singure guvernul, șansele ca oricare dintre aceste partide să realizeze alianțe electorale alternative, împreună cu actuale partide de opoziție, fiind minime.

Din această perspectivă, alianța PSD-PNL este ”condamnată” la supraviețuire.

Sesisare la Comisia Europeană pe tema comasării alegerilor din România

Europarlamentarul USR Vlad Botoș și europarlamentarul PMP Eugen Tomac au trimis miercuri scrisori Věrei Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Valori și Transparență, și lui Didier Reynders, comisar pentru Justiție, pe tema comasării alegerilor din România și a pericolelor pe care le implică o astfel de ”măsură nedemocratică”.

Demersul este complementar procedurii de sesizare a Comisiei de la Veneția inițiate, marți, de USR.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: