joi

18 aprilie, 2024

13 octombrie, 2016

nicolaescuGrupul PNL din Senat a depus, joi, la Curtea Constituțională o contestație la legea de modificare a OUG 4/2016 privind școlile doctorale, invocând, între altele, nerespectarea principiului bicameralismului, a anunțat liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, într-o conferință de presă.

Și Guvernul acționează similar- atacă la CCR legea de modificare a OUG 4/2016 privind școlile doctorale. Sesizarea a fost depusă la Curte și sunt vizate ”elemente de fond”, anunță Agerpres, care citează surse oficiale.

Inițiativa PNL încearcă în parte să corecteze și faptul că 12 liberali au votat alături de PSD aceste modificări, alți câțiva senatori PNL abținându-se la votul respectiv.


„Din păcate, săptămâna trecută, votul colegilor noștri pe acest proiect de lege a fost o eroare. O recunoaștem, au fost avertizați și au fost atenționați de conducerea partidului că în orice situație trebuie să respecte deciziile Biroului Politic Național. În consecință, ca să încercăm să reparăm această abordare incorectă, astăzi, grupul parlamentar PNL de la Senat a depus o sesizare la Curtea Constituțională asupra legii care modifică OUG 4/2016”, a declarat Eugen Nicolăescu.

El a precizat că primul element luat în considerare de PNL în cadrul sesizării de neconstituționalitate este acela că „nu se respectă principiul bicameralismului”.

„Actul normativ, când s-a reîntors de la președinte și a trecut prin Camera Deputaților, nu a suferit nicio modificare, dar când a ajuns la Senat, acolo s-au propus peste 20 de amendamente care au schimbat complet legea. Ca să avem principiul bicameralismului, ar fi trebuit ca Senatul să ducă proiectul de lege către Camera Deputaților, să se exprime și Camera Deputaților, după aceea să se întoarcă la Senat și să se dea votul final conform procedurilor constituționale și deciziilor CCR”, a explicat liderul PNL.

Nicolăescu a adăugat că un al doilea aspect de neconstituționalitate se referă la „forma înșelătoare, tot prin nerespectarea deciziilor CCR, la care a fost supus la vot proiectul de lege”.


„Președintele de ședință a supus la vot proiectul de lege de aprobare a OUG 4/2016. După ce s-a exprimat votul — și aici este, aș spune, o confuzie care s-a strecurat în mintea unor senatori liberali—, după aceea nu a mai supus la vot. Procedura spune altceva, spune că se supune la vot raportul comisiei de specialitate privind acceptarea sau neacceptarea cererii de reexaminare și, după ce se votează raportul, se supune din nou legea în ansamblul ei în forma reexaminată. Ceea ce nu s-a întâmplat la Senat. Deci, cu alte cuvinte, s-a încălcat prevederea constituțională în acest sens”, a afirmat Nicolăescu.

Liderul deputaților liberali a precizat că un al doilea demers pe care PNL îl va face în paralel cu sesizarea CCR va fi depunerea unui proiect de lege care să abroge toate modificările care s-au făcut în Senat la proiectul privind legea de aprobare a OUG 4/2016 în cazul în care la Curte nu se va obține un rezultat pozitiv.

„Acest proiect de lege va fi depus, probabil, săptămâna viitoare”, a spus Nicolăescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: