vineri

29 martie, 2024

13 martie, 2015

camera deputatilorOperațiunile cash între persoanele fizice vor fi limitate la 50.000 de lei pe zi, pe tranzacție, iar operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate de firme, cu persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziții de bunuri și servicii, dividende, cesiuni de creanțe și alte drepturi, ar urma să fie plafonate la 10.000 lei, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților și trimis spre promulgare președintelui.

Proiectul de lege a fost inițiat de guvern și a fost amendat de Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, potrivit avocatnet.ro.

Amendamentele aprobate de deputați la proiectul de lege se referă la introducerea unui plafon de limitarea a plăților între persoanele fizice, dar și la mărirea plafonului pentru tranzacțiile dintre firme și persoane fizice.


Parlamentarii au decis că încasările și plățile în numerar între persoanele fizice, altele decât operațiunile realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de BNR sau autorizate în alt stat membru UE și notificate către BNR, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea sau restituirea de împrumuturi, se vor efectua într-o limită zilnică de 50.000 de lei/tranzacție.

Încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 50.000 de lei vor fi interzise.

Un alt amendament al parlamentarilor se referă la majorarea plafonului de la 5.000 la 10.000 de lei în cazul operațiunilor de încasări și plăți efectuate de firme către persoane fizice.

Sunt exceptate de la aceste prevederi livrările de bunuri și prestări de servicii care se vor efectua cu plata în rate, în condițiile în care între firme și persoanele fizice sunt încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu plata în rate.


În același timp, salariile și diurnele sunt și ele exceptate de la prevederile actului normativ.

Nerespectarea acestor plafoane se va sancționa cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul stabilit pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 de lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va efectua de către organele Ministerului Finanţelor, ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi ale unităţilor sale subordonate.

Consultați aici actul normativ adoptat de Camera Deputaților

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: