vineri

26 aprilie, 2024

5 octombrie, 2022

Guvernul a aprobat miercuri acordarea în avans a plăţilor în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal, începând cu data de 16 octombrie 2022, într-un procent de maximum 70%, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

”Am avut în vedere, încă de la preluarea mandatului, să solicit Comisiei Europene acordarea avansului din subvențiile la hectar într-un procent mai mare de 50%. Fermierii s-au confruntat cu un an agricol atipic, motiv pentru care am făcut toate demersurile necesare, astfel încât să venim în sprijinul lor”, a declarat ministrul Petre Daea (foto).

Hotărârea aprobată de Executiv stabileşte şi cuantumul pe hectar al plăţii unice pe suprafaţă pentru anul 2022, al plăţii redistributive şi intervalele de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi al plăţii pentru tinerii fermieri.


Cuantumurile pentru plățile directe în sectorul vegetal sunt:

  • schema de plată unică pe suprafaţă (96,2796 euro/ha),
  • plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) și peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (48,7184 euro/ha),
  • plata pentru înverzire (58,5308 euro/ha) și,
  • plata pentru tinerii fermieri (48,1398 euro/ha).

De această măsură vor beneficia peste 800.000 fermieri, conform datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Diferența dintre avans și cuantumul stabilit pentru fiecare categorie urmează să fie realizat de către APIA după data de 1 decembrie 2022, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

Impact de 1,9 mld. euro

Conform Regulamentului european plafoanele naționale anuale pentru schemele de sprijin direct aferente României pentru anul 2022 sunt în valoare totală de 1,91 miliarde de euro împărțite astfel:

  • 947,209 mil. euro pentru schema de plată unică pe suprafaţă;
  • 106,527 mil. euro pentru plata redistributivă;
  • 575,809 mil. euro plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită în continuare plata pentru înverzire;
  • 22,766 mil. euro pentru plata pentru tinerii fermieri;
  • 91,409 mil. euro pentru schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal.

Sumele necesare pentru aplicarea plăților directe în sectorul vegetal, ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă, se asigură din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: