joi

18 aprilie, 2024

16 aprilie, 2020

Comisia Europeană a adoptat, joi, măsuri de creştere a fluxului de lichidități pentru fermieri, prin majorarea avansurilor la plățile directe de la 50% până la 70%, respectiv a celor la plățile pentru dezvoltare rurală de la 75%, până la 85%, potrivit unui comunicat al Executivului European.

Fermierii vor începe să primească avansurile crescute de la jumătatea lunii octombrie.

Pentru mai multă flexibilitate, statele membre vor putea să efectueze plățile către fermieri înainte de finalizarea tuturor controalelor la fața locului, potrivit comunicatului citat .


A altă măsură adoptată reduce, de la 5% la 3%, numărul de controale fizice, la fața locului, privind eligibilitatea pentru partea principală a bugetului politicii agricole comune (PAC).

„În circumstanțele actuale excepționale, este esențial să se reducă la minimum contactele fizice între fermieri și inspectori. Comisia oferă, de asemenea, mecanisme de flexibilitate în ceea ce privește calendarul controalelor. Statele membre vor putea să utilizeze surse alternative de informare pentru a înlocui vizitele tradiționale la ferme (de exemplu, imagini prin satelit sau fotografii geoetichetate pentru a dovedi că investițiile au avut loc)”, spune comunicatul citat.

Comisia consideră că, astfel, se asigură cea mai eficientă utilizare a resurselor, respectarea normelor de izolare, reducerea sarcinii administrative și evitarea întârzierilor inutile în procesarea cererilor de ajutor pentru ca sprijinul să ajungă la fermieri în cel mai scurt timp posibil.

Comisia Europeană a rambursat României în acest an peste două miliarde de euro din sumele utilizate de la bugetul de stat pentru plăţile directe în agricultură, după ce o tranşă de 91,7 milioane de euro a intrat în contul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la începutul lunui aprilie.


Anul trecut, peste 846.600 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare, au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până la data limită când s-a încheiat campania de primire a cererilor.

În cadrul campaniei aferente anului 2020, demarată pe 2 martie, fermierii români au depus 70.960 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 227.989 hectare până la 10 martie. Ulterior, depunerea cererilor a fost suspendată având în vedere declanşarea stării de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: