Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Platforma informatică a CNAS – nefuncțională marți în întreaga țară
de Vladimir Ionescu 3.11.2015
Platforma informatică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) este nefuncțională în toată țara, marți, începând de la ora 08.30, din cauza unor probleme tehnice.
Instituția a emis un comunicat în care explică succint că este vorba despre “probleme de comunicații” la platforma PIAS și le amintește furnizorilor de servicii medicale că pot opera în aplicațiile proprii în modul offline toate informațiile, urmând ca ulterior să fie activate.
„Astazi 03.11.2015 incepand cu ora 08:30 platforma informatica PIAS este indisponibila datorita unor probleme de comunicatii.
Furnizorii pot opera in aplicatiile proprii serviciile prestate in modul “offline” iar in momentul remedierii problemelor aparute se poate reincepe transmiterea online a datelor de raportare
CNAS va anunta pe site-ul propriu si pe toate mijloacele de comunicare momentul in care se vor remedia problemele”, anunță intituția.
Luna trecută, prima în care cardul electronic de sănătate a devenit obligatoriu, sistemul a picat de câteva ori, în câteva zile.
cursdeguvernare.ro scria în luna mai că firma care a câștigat licitația pe componenta CEAS (cardul electronic de asigurări de sănătate), Novensys Corporation, care ar trebui să se ocupe de mentenanța și de corecțiile arhitecturii software, era în insolvență.
Cine veghează acum asupra sistemului – varianta oficială
În legătură cu problemele actuale, răspunsul oficial al CNAS a fost unul de principiu:”În prezent, în cadrul proiectului funcţionează Unitatea de Management şi Procesare, care furnizează servicii de procesare a cardurilor, iar asigurarea serviciilor din cadrul unităţii de management este în responsabilitatea liderului de asociere HP România.
Din punct de vedere al soluţiei informatice (hard şi soft) precizăm că sistemul răspunde cerinţelor pentru care a fost proiectat şi nu necesită update-ul componentelor – hard şi soft – livrate în cadrul proiectului.”
Despre executanți, CNAS spune că sunt aceia care au câștigat contractul.
Valoarea totală a implementării cardului de sănătate și SIUI a fost de 184 de milioane de euro.