sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 aprilie, 2021

moneycheck.com

Jerome Powell, președintele Federal Reserve (Fed), a lansat un nou atac pe frontul deschis de băncile centrale ale lumii contra criptomonedelor, în chiar prima zi la bursă a Coinbase Global Inc. Compania administrează o platformă de tranzacționare a unor astfel de instrumente financiare.

„Sunt de fapt vehicule pentru speculații. (…) Nu sunt folosite în mod  activ ca instrumente de plată”, a declarat Jerome  Powwel, care prezidează rețeaua de 12 bănci de emisiune Fed, citat de CNBC.

Fed îndeplinește rolul băncii centrale a SUA.


Prima zi bursieră a acțiunilor Coinbase Global Inc (COIN) pare să fi dat dreptate șefului Fed, fiind  la fel de volatile ca și criptomonedele ale căror tranzacții le găzuiește platforma Coinbase.

Cursul acțiunilor COIN  au urcat de la referința de 250 de dolari / titlu, până la un maxim de aproape 475 dolari în primele 10 minute de tranzacționare și au coborât 35% până la 313 dolari pe titlu, o oră mai târziu.

Apoi cursul acțiunilor a urcat până la prețul de închidere, de 345 dolari / acțiune.

Platforma cripto evaluată cât mai multe mari burse

Valoarea de piață a Coinbase Global Inc  după prima sesiune a acțiunilor sale pe bursa Nasdaq a ajuns la 86 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.


În schimb, Intercontinental Exchange este evaluată la numai 66 miliarde de dolari, deși deține mari burse din New York (The New York Stock Exchange) și Europa (Euronext, care are bursele din Paris, Amsterdam, Oslao, Lisabona și Dublin), ca și mai multe companii de clearing (compensare post tranzacționare).

Coinbase Global Inc a fost înființată în 2012, în San Francisco, și are 56 de milioane de utilizatori la nivel global, care tranzacționează active estimate la 223 miliarde de dolari pe platforma sa, adică 11,3% din cota de piață a activelor cripto, potrivit documentele aferente listării la bursa Nasdaq.

Contraofensiva băncilor centrale pe fronul cripto

Janet Yellen, predecesoarea lui Jerome Powell și acum secretarul Trezoreriei SUA, făcuse o declarație similară cu a acestuia, în februarie, Spunbând că bitcoin este „un activ foarte speculativ,… un mod extrem de ineficient de a tranzacționa, care nu este folosit ca mecanism de transmisie pe scară largă”.

Pe de altă parte, toate marile bănci centrale ale lumii (cu excepția celei a Chinei,  despre care nu sut ninformații) caută soluții pentru a-și lansa propriile versiuni digitale ale monedelor lor, astfel încât să nu piardă competiția în fața ofensivei tehnologiilor de tip blockchain, cu care se construiesc, de obicei, criptomonedele.

(Citiți și: „Cele mai mari bănci centrale ale lumii fac planuri să emită monede digitale”)

Totodată, de fapt băncile centrale se tem, nu fără temei că, expansiunea criptomonedelor va crea haos în sistemele monetare ale lumii, în condițiile în care valoarea lor este dată exclusiv de o cerere și o ofertă care nu au nici o legătură cu mărfurile și valorile economiilor exprimate prin modele tradiționale. Și nici nu le este apărată stabilitatea de polici monetare.

(Citiți și: „Manager de investiții: Bitcoin este ”o formă extremă de anarhism”. Criptomoneda a sărit din nou peste 50.000 de dolari”)

Criptomonedele câștigă tot mai mulți adepți celebri care sunt gata să le folosească în afacerile lor.

Numele cel mai des invocat este cel al patronului Tesla, Elon Musck, care a permis ca achiziția mașinilor lui să se facă prin bitcoin. Lui i s-a alăturat și Visa.

La noi, Universitatea din Sibiu a ținut să intre în curentul adepților. Încearcă să-și atragă studenții fiind prima din România care acceptă plata taxelor în monede virtuale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: