marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 decembrie, 2017

Plata în același cont unic a contribuțiilor sociale, precum și a impozitului pe profit/venit/dividende, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2018.

Motivul oficial al prorogării – ”protejarea contribuabilului de bună-credință”, care ar putea face plăți în conturi greșite.

Surse din Ministerul de Finanțe afirmă însă pentru cursdeguvernare.ro că Fiscul nu este pregătit tehnic să gestioneze această modificare.


Senatorul PNL Florin Cîțu crede însă altceva: ”Păstrează plata separată a contribuțiilor pentru că vor să aibă o imagine a situației transferului contribuțiilor de la angajator la angajat încă din prima lună. Vor să știe cine nu a făcut deja transferul contribuțiilor pentru ca imediat să trimită ANAF în control.

Bineînțeles, va urma și o listă a rușinii care va cuprinde numele firmelor care au îndrăznit să nu se supună ordinelor PSD. Cineva trebuie să fie vinovat atunci când aberațiile fiscale ale PSD vor îngropa economia. Iar antreprenorii, autohtoni și străini, sunt ținta cea mai la îndemană”, scrie pe Facebook Florin Cîțu.

Guvernul a aprobat joi o ordonanță de urgență care prelungește cu șase luni termenul de intrare în vigoare a normei privind efectuarea plății obligațiilor fiscale administrate de organul fiscal central într-un singur cont unic, respectiv de la 1 ianuarie 2018 la 1 iulie 2018.

Efectuarea plăților în contul unic a fost decisă de guvern prin Ordonanță emisă în august 2017.


Potrivit comunicatului oficial, până la 1 iulie 2018 vor putea fi utilizate în continuare cele două conturi unice care erau valabile până la 31 decembrie 2017.

”Măsura are scopul să protejeze contribuabilii de bună-credință, care vor evita astfel riscul depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plată sau de calculare a obligațiilor fiscale accesorii în cazul nevalabilității plății.

Amânarea termenului de aplicare s-a stabilit având în vedere modificările legislative recent adoptate în domeniul fiscal, care implică din partea contribuabililor conformarea la noile cerințe de raportare și îndeplinire a obligațiilor declarative și de plată”, arată comunicatul emis joi de guvern 

În prezent, în unul dintre cele două conturi de la Trezorerie, sunt achitate impozitul pe profit/venit/dividende, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități, iar în celălalt sunt plătite contribuțiile la pensie, sănătate și șomaj.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: