miercuri

17 iulie, 2024

30 aprilie, 2024

Miniștrii Afacerilor UE, reuniți astăzi la Consiliul Afaceri Generale, vor discuta planuri pentru a proteja mai bine statul de drept atât în ​​cadrul Uniunii, cât și în țările care doresc să se alăture clubului.

Ministrul german Anna Lührmann prezintă la această reuniune un document de poziție, publicat în avans de Politico.

(Descărcați AICI viziunea germană cu privire la protejarea statului de drept)

Proiectul de document susține că „condiționalitatea financiară” este cel mai eficient „stimulant” pentru a forța țările UE să se transforme și să protejeze valorile statului de drept.


Acest ”stimulent” a fost cel, de exemplu, care a stabilit „reperele” pe care Polonia a trebuit să le atingă pentru ca UE să îi deblocheze banii alocați PNRR-ului național.

Berlinul propune aplicarea unei abordări similare fondurilor bugetare ordinare ale UE. Acest lucru ar îngreuna, de exemplu, Ungaria să pună mâna pe banii contribuabililor din UE, dacă nu respectă standardele UE privind statul de drept.

Documentul german propune, de asemenea, accelerarea procesului prin care articolul 7 este utilizat împotriva țărilor membre care au comis încălcări ale drepturilor fundamentale, sau care atacă independența justiției.

Acest articol a fost folosit, de exemplu, împotriva Ungariei.

Lupta Europei cu protejarea statului de drept


Procedura de protejare a valorilor UE din Articolul 7 a fost introdusă în Tratatul de la Amsterdam în 1997. Aceasta include două mecanisme de protejare a valorilor UE: măsuri preventive, dacă există un risc evident de încălcare a valorilor UE și sancțiuni, dacă s-a produs deja o astfel de încălcare.

În 2020 eurodeputații au aprobat un regulament menit să protejeze fondurile UE de folosirea abuzivă de către statele membre numit „condiționalitatea legată de statul de drept”.

Parlamentul a insistat ca acesta să se aplice nu doar în situația folosirii abuzive directe a fondurilor UE, cum sunt cazurile de corupție sau fraudă, dar și în cazul în care încălcări sistematice ale valorilor fundamentale pun în pericol gestionarea fondurilor UE.

Problema este că astfel de modificări trebuie făcute în unanimitate, deci foarte probabil nu vor fi acceptate în Consiliu, și nu doar cu simpla opoziție a Ungariei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: