Modifica setari cookieuri

Analiză

TVA: povestea pe care o spune calendarul de rambursare

Situația rambursărilor de TVA din ultimii 4 ani arată nu doar lipsa de predictibilitate a restituirilor de către stat, ci și ieșirea din orice logică… Mai mult

16.02.2020

Chestiunea

Taxele de mediu în România și în UE: ce propuneri pregătește Comisia

În plină dezbatere europeană pe marginea celui mai important subiect al momentului – Pactul ecologic european – România se vede obligată să își reanalizeze eficiența… Mai mult

16.02.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Cronicile

Planul României pentru a preveni o epidemie cu noul coronavirus din China

de Iulian Soare , 22.1.2020

Autoritățile vor achiziționa termoscanere pentru a identifica în aeroporturi pasagerii care intră în țară având febră, este una dintre măsurile discutate miercuri, în prima ședință a grupului de experți responsabili cu elaborarea Planului de acțiuni pentru evitarea unei epidemii cu noul coronavirus (denumit 2019-nCoV) originar din China.

Grupul de lucru de la Ministerul Sănătății este condus de secretarul de stat Nelu Tătaru și are în componență specialiști în boli infecțioase și managementul bolilor transmisibile.

Ședința a avut loc în contextul în care se așteaptă ca, miercuri seara, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să declare alertă la nivel global din cauza virusului care provoacă pneumonie propagat cu repeziciune din localitatea Wuhan, China.

Mai multe țări au luat deja măsuri pe aeroporturi pentru termoscanarea pasagerilor sosiți de la Wuhan, mai ales că în ultimele zile au fost confirmate primele cazuri în afara Chinei, cele mai multe în țări din Asia. Marți a fost raportat primul caz confirmat în SUA.

Planul de acțiuni

1. Aeroporturile sunt cele mai vulnerabile puncte, astfel încât vor fi achiziționate sisteme de detecție a persoanelor cu febră (principalul simptom care trebuie să ridice suspiciuni). Cei descoperiți cu temperatură ridicată vor trebui îndrumați spre spitalele stabilite pentru tratarea pacienților, unde se asigură asistență permanentă și se va stabili dacă este vorba de noul coronavirus ori despre o gripă banală.

De asemenea, pasagerilor le vor fi distribuite materiale de informare în care va fi descrisă simptomatologia acestui nou virus ce provoacă pneumonie și care conțin recomandări pentru prezentarea imediată la unitățile desemnate pentru aceste situații, dacă apar simptome.

O altă măsură pentru identificarea eventualelor cazuri este stabilirea procedurii de alertare la nivelul tuturor unităților sanitare, inclusiv al medicilor de familie, pentru ca aceștia să știe cum identifică o eventuală suspiciune. În afară de simptomatologie, aceștia trebuie să afle dacă bolnavul a călătorit sau a avut contact cu o persoană care a călătorit în China.

În mod similar, dacă vor ajunge la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor persoane cu simptomele de coronavirus, ele vor fi întrebate dacă au călătorit în zone afectate de acesta sau dacă au intrat în contact cu persoane care au călătorit în zonele respective.

2. Spitalele unde se va face diagnosticarea și tratarea au fost, de asemenea, stabilite în cadrul ședinței de miercuri. Vor exista centre în unitățile de boli infecțioase din marile orașe – la Iași, Timișoara, Constanța și Cluj.

În București, toate cazurile vor fi dirijate la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș.

Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere pe calea aerului, câte o persoană într-o rezervă, în cazul Capitalei, a explicat Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase.

3. În ceea ce privește tratarea cazurilor de coronavirus, grupul de lucru a decis că Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș va redacta protocolul de diagnostic și tratament, iar acesta va fi transmis imediat centrelor nominalizate.

Statul va achiziționa reactivii necesari testelor de diagnostic recomandate de OMS, după care acestea vor fi distribuite centrelor de tratament.

Trebuie menționat că nu există deocamdată un tratament care să se adreseze acestui virus, dar sunt folosite alte tratamente. “Un tratament există, numai că acel tratament trebuie să fie foarte bine ținut sub control, pentru intervenții precise”, a explicat Adrian Streinu Cercel.

Noul coronavirus a ucis deja 17 persoane, în 3 săptămâni de la anunțarea primul caz

Virusul provine din aceeaşi familie de coronavirusuri ca Severe Acute Respiratory Syndrome  – SARS, care a ucis aproape 800 de oameni la nivel global în timpul epidemiei din 2002/2003, declanșată tot în China.

Simptomele includ febră mare şi dificultăţi de respiraţie, similare cu multe alte afecţiuni respiratorii, ceea ce implică complicaţii în diagnosticare.

Primul caz de 2019-nCoV a fost anunțat pe 31 decembrie 2019, când chinezii au transmis Organizației Mondiale a Sănătății datele privind apariția acestui nou virus din familia căreia-i aparține și cunoscutul SAR.

De atunci au fost confirmate oficial, până miercuri, peste 540 de cazuri, dar Centre for Global Infectious Disease Analysis at Imperial College London estimează că deja s-a ajuns la 4.000 de pacienți.

În ultima săptămână, numărul infecțiilor confirmate de autoritățile chineze s-a triplat, virusul fiind identificat în 13 provincii și în Beijing, Shanghai, Chongqing și Tianjin. De asemenea, pacienți cu noul coronavirus au ajuns în Tailanda, Japonia, SUA și Coreea de Sud.

Numărul deceselor provocate de a urcat miercuri la 17, majoritatea lor fiind la cazuri de persoane în vârstă cu porbleme de sănătate preezistente.

Raportat la peste 400 de pacienți confirmați, aceasta înseamnă o rată a mortalității de 2,25%, comparativ cu SARS, unde rata a fost de aproximativ 10% din purtătorii virusului și chiar mai mare în rândul persoanelor în vârstă, potrivit CNN.

Virusul s-ar fi răspândit dintr-o mare piață de fructe de mare și animale marine, din Wuhan, unde erau comercializate ilegal astfel de vietăți. Inițial, transmiterea a avut loc de la animale la om, dar cazurile din ultimele zile au demonstrat apariția unor mutații și transmiterea virusului de la om la om. Cel puțin 15 cadre medicale din Wuhan s-au infectat după ce au intrat în contact cu purtători ai virusului.

Chiar dacă nu se compară cu megacity-urile Beijing sau Shanghai, Wuhan are o populație de peste 11 milioane de locuitori și aproape jumătate din primele 500 de companii din lume au investit aici.

Prin aeroportul internațional din această localitate trec zeci de milioane de pasageri, anual.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.1.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Profit de 6,4 miliarde de lei pentru băncile din România în 2019

Vladimir Ionescu

Sistemul bancar a încheiat 2019 cu un nivel al profitului de peste șase miliarde de lei, marje mari la dobânzi și o nouă scădere a… Mai mult

Stiri

OMS: Teama şi panica nu ajută în combaterea coronavirusului. În România, niciun alt test pozitiv

Vladimir Ionescu

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cere oamenilor să îşi păstreze calmul cu privire la epidemia de Covid-19, iar guvernelor să fie pregătire să lupte pentru… Mai mult

Europa

Huawei deschide fabrică în Franța – investiție de 200 milioane euro

Iulian Soare

Huawei va construi prima fabrică din Europa în Franța, a anunțat joi președintele gigantului telecom chinez, Liang Hua, potrivit Business Insider. Liang Hua a precizat… Mai mult

Stiri

Radu Ioanid a fost acreditat ambasador al României în Israel

Victor Bratu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea istoricului Radu Ioanid, în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Israel. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele… Mai mult

Stiri

Apel al 50 de foști miniștri de Externe din UE: Europa să respingă planul de pace propus de Donald Trump pentru Orientul Apropiat

Iulian Soare

Un număr de 50 de foşti miniştri de externe sau înalți funcționari din diplomația statelor europene au lansat un apel public către liderii UE, cărora… Mai mult

Stiri

România s-a împrumutat joi la dobânzi negative. Explicația specialiștilor

Alexandra Pele

România s-a împrumutat joi la dobânzi negative. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat o emisiune de certificate de trezorerie, în valoare de 150 de milioane… Mai mult

Europa

Microsoft anunță că nu-și va atinge țintele financiare din cauza epidemiei din China

Adrian N Ionescu

Microsoft se aşteaptă să nu-şi atingă ţinta de venituri pe segmentul de calculatoare personale, ca urmare a efectelor negative ale epidemiei coronavirus (COVID19) din China.… Mai mult