marți

23 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2020

Autoritățile vor achiziționa termoscanere pentru a identifica în aeroporturi pasagerii care intră în țară având febră, este una dintre măsurile discutate miercuri, în prima ședință a grupului de experți responsabili cu elaborarea Planului de acțiuni pentru evitarea unei epidemii cu noul coronavirus (denumit 2019-nCoV) originar din China.

Grupul de lucru de la Ministerul Sănătății este condus de secretarul de stat Nelu Tătaru și are în componență specialiști în boli infecțioase și managementul bolilor transmisibile.


Ședința a avut loc în contextul în care se așteaptă ca, miercuri seara, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să declare alertă la nivel global din cauza virusului care provoacă pneumonie propagat cu repeziciune din localitatea Wuhan, China.

Mai multe țări au luat deja măsuri pe aeroporturi pentru termoscanarea pasagerilor sosiți de la Wuhan, mai ales că în ultimele zile au fost confirmate primele cazuri în afara Chinei, cele mai multe în țări din Asia. Marți a fost raportat primul caz confirmat în SUA.

Planul de acțiuni

1. Aeroporturile sunt cele mai vulnerabile puncte, astfel încât vor fi achiziționate sisteme de detecție a persoanelor cu febră (principalul simptom care trebuie să ridice suspiciuni). Cei descoperiți cu temperatură ridicată vor trebui îndrumați spre spitalele stabilite pentru tratarea pacienților, unde se asigură asistență permanentă și se va stabili dacă este vorba de noul coronavirus ori despre o gripă banală.


De asemenea, pasagerilor le vor fi distribuite materiale de informare în care va fi descrisă simptomatologia acestui nou virus ce provoacă pneumonie și care conțin recomandări pentru prezentarea imediată la unitățile desemnate pentru aceste situații, dacă apar simptome.

O altă măsură pentru identificarea eventualelor cazuri este stabilirea procedurii de alertare la nivelul tuturor unităților sanitare, inclusiv al medicilor de familie, pentru ca aceștia să știe cum identifică o eventuală suspiciune. În afară de simptomatologie, aceștia trebuie să afle dacă bolnavul a călătorit sau a avut contact cu o persoană care a călătorit în China.

În mod similar, dacă vor ajunge la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor persoane cu simptomele de coronavirus, ele vor fi întrebate dacă au călătorit în zone afectate de acesta sau dacă au intrat în contact cu persoane care au călătorit în zonele respective.

2. Spitalele unde se va face diagnosticarea și tratarea au fost, de asemenea, stabilite în cadrul ședinței de miercuri. Vor exista centre în unitățile de boli infecțioase din marile orașe – la Iași, Timișoara, Constanța și Cluj.

În București, toate cazurile vor fi dirijate la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș.

Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere pe calea aerului, câte o persoană într-o rezervă, în cazul Capitalei, a explicat Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase.

3. În ceea ce privește tratarea cazurilor de coronavirus, grupul de lucru a decis că Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș va redacta protocolul de diagnostic și tratament, iar acesta va fi transmis imediat centrelor nominalizate.

Statul va achiziționa reactivii necesari testelor de diagnostic recomandate de OMS, după care acestea vor fi distribuite centrelor de tratament.

Trebuie menționat că nu există deocamdată un tratament care să se adreseze acestui virus, dar sunt folosite alte tratamente. „Un tratament există, numai că acel tratament trebuie să fie foarte bine ținut sub control, pentru intervenții precise”, a explicat Adrian Streinu Cercel.

Noul coronavirus a ucis deja 17 persoane, în 3 săptămâni de la anunțarea primul caz

Virusul provine din aceeaşi familie de coronavirusuri ca Severe Acute Respiratory Syndrome  – SARS, care a ucis aproape 800 de oameni la nivel global în timpul epidemiei din 2002/2003, declanșată tot în China.

Simptomele includ febră mare şi dificultăţi de respiraţie, similare cu multe alte afecţiuni respiratorii, ceea ce implică complicaţii în diagnosticare.

Primul caz de 2019-nCoV a fost anunțat pe 31 decembrie 2019, când chinezii au transmis Organizației Mondiale a Sănătății datele privind apariția acestui nou virus din familia căreia-i aparține și cunoscutul SAR.

De atunci au fost confirmate oficial, până miercuri, peste 540 de cazuri, dar Centre for Global Infectious Disease Analysis at Imperial College London estimează că deja s-a ajuns la 4.000 de pacienți.

În ultima săptămână, numărul infecțiilor confirmate de autoritățile chineze s-a triplat, virusul fiind identificat în 13 provincii și în Beijing, Shanghai, Chongqing și Tianjin. De asemenea, pacienți cu noul coronavirus au ajuns în Tailanda, Japonia, SUA și Coreea de Sud.

Numărul deceselor provocate de a urcat miercuri la 17, majoritatea lor fiind la cazuri de persoane în vârstă cu porbleme de sănătate preezistente.

Raportat la peste 400 de pacienți confirmați, aceasta înseamnă o rată a mortalității de 2,25%, comparativ cu SARS, unde rata a fost de aproximativ 10% din purtătorii virusului și chiar mai mare în rândul persoanelor în vârstă, potrivit CNN.

Virusul s-ar fi răspândit dintr-o mare piață de fructe de mare și animale marine, din Wuhan, unde erau comercializate ilegal astfel de vietăți. Inițial, transmiterea a avut loc de la animale la om, dar cazurile din ultimele zile au demonstrat apariția unor mutații și transmiterea virusului de la om la om. Cel puțin 15 cadre medicale din Wuhan s-au infectat după ce au intrat în contact cu purtători ai virusului.

Chiar dacă nu se compară cu megacity-urile Beijing sau Shanghai, Wuhan are o populație de peste 11 milioane de locuitori și aproape jumătate din primele 500 de companii din lume au investit aici.

Prin aeroportul internațional din această localitate trec zeci de milioane de pasageri, anual.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: