China şi-a anunţat intenţia de a participa la Planul de investiţii pentru Europa, proiect prin care Comisia Europeană îşi propune să „mobilizeze” surse de finanţare pentru investiţii noi în valoare de 315 miliarde de euro.
Nouă state europene au anunţat că vor contribui la planul lui Jean-Claude Juncker pentru relansarea economiei europene. Marea Britanie s-a angajat să asigure 8,5 miliarde de euro, Germania, Franţa, Italia şi Polonia câte 8 miliarde de euro, Spania 1,5 miliarde de euro, Slovacia – 400 de milioane de euro, Bulgaria – 100 de milioane de euro şi Luxemburg – 80 de milioane de euro.
La finele lunii iulie, Comisia Europeană a pus la punct un set de măsuri care să asigure funcţionarea Fondului European pentru Investiţii Strategice, fond care va opera efectiv planul de investiţii. Acesta ar urma să devină funcţional în toamna acestui an. Proiectul este realizat prin intermediul Băncii Europene pentru Investiţii (BEI).
Fondul European pentru Investiţii Strategice îşi propune să finanţeze aşa-numite investiţii „inovatoare”, care îşi găsesc greu finanţare în piaţă din cauza apetitului scăzut pentru risc. Circa 75% din banii puşi la dispoziţie de statele UE sunt destinaţi infrastructurii şi proiectelor strategice din transporturi şi telecomunicaţii, iniţiativelor de eficientizarea energetică, precum şi investiţiilor în infrastructură pentru educaţie şi sănătate. Totodată, un sfert din acest fond va fi pus la dispoziţia IMM-urilor.
O serie de proiecte au fost deja pre-finanţate de BEI în cadrul acestui program. Mai exact, este vorba despre proiecte de energie regenerabilă (eoliene în Danemarca), eficientizarea energetică a 40.000 de locuinţe din Franţa şi sprijinirea unui producător de oţel din Italian.
Calculele Comisiei
Planul de investiţii are potenţialul de a adăuga între 330 şi 410 miliarde de euro la PIB-ul Uniunii Europene şi să creeze 1,3 milioane de noi locuri de muncă în următorii trei ani, reiese din estimările Comisiei.
Planul de investiţii are trei obiective: să fie un motor suplimentar al redresării economiei europene prin stimularea investiţiilor; să facă un pas decisiv spre satisfacerea pe termen lung a nevoilor economiei prin stimularea competitivităţii în domenii strategice şi să consolideze dimensiunea europeană a cunoştinţelor, capitalului uman şi infrastructurii, precum şi interconexiunile vitale Pieţei Unice.