miercuri

8 mai, 2024

18 noiembrie, 2022

Oficiali din Kazahstan au asigurat Bruxelles că vor putea în curând să ofere toate cele 30 de materii prime critice de care are nevoie blocul, conform unei liste adoptate în 2020.

Viceministrul Industriei și Dezvoltării Infrastructurii, Marat Karabayev, anunță Euractiv, a declarat că subiectul principal vizite sale la Bruxelles de joi a fost punerea în aplicare a Memorandumului recent semnat între președintele Comisiei Ursula von der Leyen și prim-ministrul Kazahstan, Alikhan Smailov.

Pe 7 noiembrie, în marja conferinței COP27 din Egipt, cei doi au convenit să stabilească un nou parteneriat care să asigure dezvoltarea unei aprovizionări sigure și durabile cu materii prime, dezvoltarea lanțurilor valorice de hidrogen și stimularea transformării ecologice și digitale a ambele economii.


În ceea ce privește următorii pași, a fost nevoie de o foaie de parcurs pentru implementarea memorandumului, iar în acest scop se pregătește o „mare întâlnire” pentru 7 decembrie, care să reunească nu numai organismele guvernamentale și UE, ci și participanții din sectorul privat, a spus premierul Kazahstan.

Kazahstan, ”mină de aur” pentru UE

În ceea ce privește potențialul în minerit și exportul de materii prime critice, Kazahstan este pe locul al patrulea la nivel mondial, în timp ce la aluminiu între primele 10.

UE are nevoie de 30 de tipuri de materiale critice- pământuri rare, precum beriliu, tantal, niobiu, a spus Marat Karabayev, referindu-se la o listă adoptată în 2020.

Pledoarii pentru import de tehnologie

Marat Karabayev a explicat la Bruxelles că din lista de 30 de matriale critice companiile din Kazahstan produc în prezent 16.


În ceea ce privește nouă dintre ele, Kazahstanul are zăcăminte, deși încă nu le minează. Referitor la restul de cinci, el a spus „știm că avem depozite, dar nu știm cantitățile”.

Viceministrul kazah al Industriei și Dezvoltării Infrastructurii a spus că mari companii operează în Kazahstan – Arcelor Mittal, Glencore, Fortescue, Rio Tinto, iar implementarea memorandumului ar încuraja importul de noi tehnologii și continuarea cooperării.

Al-Farabi Ydryshev, directorul general al Centrului Național de Prognoză Tehnologică din Kazahstan, l-a completat pe Marat Karabayev, spunând că „în viitor, în cooperare cu Comisia Europeană, am credem că putem ajunge la toate cele 30 de elemente”.

El a mai spus că în următorii câțiva ani Kazahstan va deveni unul dintre cei mai mari producători mondiali de cobalt și nichel, ceea ce deschide calea producției în țară a tehnologiei în domeniul energiei verde.

„Putem furniza toate materiile prime critice pe care le solicitați de la noi”, a repetat el.

Precizări europene în favoarea cooperării cu Kazahstan

Peter Handley, șeful unității pentru materii prime din cadrul Directoratului General GROW al Comisiei, a declarat că unul dintre scopurile memorandumului a fost de a utiliza mai bine tehnologiile pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și, în general, de a avea o amprentă umană redusă în economie.

Peter Handley a adăugat că memorandumul cu Kazahstan este în conformitate cu spiritul propunerii legislative a Comisiei pentru securitatea aprovizionării cu materii prime critice, care urmează să fie livrată până în martie anul viitor, în care sustenabilitatea aprovizionării și transparența sunt cheia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: