miercuri

24 aprilie, 2024

21 decembrie, 2022

Plafonarea prețului de achiziție a gazelor naturale în UE, la niveluri mai coborâte decât cele propuse anterior, va amplifica semnificativ riscurile de aprovizionare, din cauza restricțiilor de cerere, spune o notă a băncii americane de investiții Goldman Sachs.

Plafonarea prețurilor la gaz ar putea reduce lichiditatea pe o piață deja tensionată, ar putea crește riscul unei oferte mai scăzute și ar putea perturba gestionarea riscului comercial – spune documentul citat de Reuters.

„Un plafon de preț fără o plafonare a cererii nu numai că nu rezolvă deficitul de gaze din Europa, dar riscă și să înrăutățească deficitul în curs prin stimularea consumului”, spune Goldman Sachs.


Miniștrii Energiei din țările UE au aprobat, luni seara,  mecanismul de plafonare a prețului de achiziție a gazelor naturale la 180 de euro / MWh (/1.000 kWh) la cea mai importantă bursă din Uniune, Title Transfer Facility (TTF) din Amsterdam.

Mecanismul plafonării și rezervele pieței

Plafonul propus anterior a fost de 275 euro / MWh, dar mai multe țări țări printre care și România au obiectat că nivelul este prea ridicat. Declanșarea mecanismului depinde acum și de eventuale scumpiri cu peste 35 euro / MWh a gazelor lichefiate (GNL), pe care UE le importă mai ales din SUA.

Un preț mai mic ar putea îndepărta cererea de Europa și ar ușura sarcina importatorilor asiatici (mai ales China), de a concura cu importurile europene.

„Chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile de declanșare a plafonării,  aceasta va avea efecte negative și numai dacă evenimentele de piață ar ridica prețurile în apropierea plafonului propus, (pentru că) ar provoca acțiuni preventive din partea participanților pe piață – a avertizat banca.


Ar fi nevoie ca prețurile să ajungă la o medie de 180 euro / MWh pe parcursul verii anului 2023, ca să determine o reducere a cererii suficient de mare ca să permit constituirea stocurilor pentru iarna viitoare.

În prezent prețul contractelor cu livrare în februarie sunt de 101 euro / MWh și sunt în scădere, la hub-ul TTF, care funcționează ca o bursă de gaze naturale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: