marți

23 aprilie, 2024

20 decembrie, 2022

Miniștrii Energiei din țările UE au aprobat mecanismul de plafonare a prețului de achiziție a gazelor naturale la 180 de euro / MWh (/1.000 kWh) la cea mai importantă bursă din Uniune, Title Transfer Facility (TTF) din Amsterdam.

Propunerea inițială a Comisiei Europene a fost de 275 euro / MWH. Mai multe țări printre care și România au obiectat că nivelul este prea ridicat. Pe durata lunilor în care s-au desfășurat, însă, negocierile au vizat și modul în care va fi activat plafonul.

Mecanismul de corecție se va activa automat în următoarele situații:

  • prețul cu livrare în luna următoare (tranzacții futures) depășește pragul de 180 euro / MWh timp de 3 zile lucrătoare și
  • prețul cu livrare în luna viitoare este cu 35 de euro peste prețul de referință al gazelor naturale lichefiate (GNL) pe piețele globale în aceleași 3 zile, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.

Au mai fost aprobate, de asemenea:

  • Regulamentul Consiliului privind consolidarea solidarității printr-o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze naturale, prin schimburi transfrontaliere de gaze naturale şi prin preţuri de referinţă fiabile.
  • Un acord politic pe marginea Regulamentului Consiliului privind accelerarea dezvoltării surselor regenerabile prin instituirea unui cadru legal de emitere a autorizațiilor pentru proiecte în acest domeniu.

Cum va funcționa mecanismul de corecție – detalii

Mecanismul urmează să intre în vigoare în 15 februarie, după ce va fi adoptat formal de Consiliu și publicat în Jurnalul Oficial al UE. Va fi valabil timp de un an.

Pre-condiția depășirii cu 35 euro / MWh a pragului limită, de către prețul GNL, este una din bazele mecanismului de  „limitare dinamică” a prețului de achiziție a gazelor.

Dacă este întrunită condiția, mecanismele de tranzacționare ale TTF impun automat prețul de 180 euro / MWh. Dacă prețul de referință al GNL este sub  145 euro / MWh, limita dinamică va rămâne suma dintre 145 + 35 MWh.


Odată activată, limita se va aplica timp de 20 de zile lucrătoare. Dacă limita dinamică va fi sub 180 de euro / MWh, pe ultimele 3 zile lucrătoare consecutive, va fi automat dezactivată.

Agenția pentru Cooperarea Organismelor de Reglementare în Energie din țările membre (ACER) va monitoriza piețele și, dacă va constata îndeplinirea condițiilor va publica o „notă de corecție”.

În cazuri excepționale…

Regulamentul include un mecanism de suspendare, în cazul în care sunt identificate riscuri pentru securitatea aprovizionării cu energie, de instabilitate financiară, privind fluxurile de gaze intra-UE sau riscuri de creștere a cererii de gaze.

Comisia, ESMA (autoritatea pieței de capital) și ACER vor monitoriza și revizui în mod constant funcționarea mecanismului de corecție a pieței începând cu ziua intrării în vigoare a regulamentului, la 1 februarie 2023.

În orice moment, când se vor materializa astfel de riscuri sau tulburări ale pieței, Comisia va adopta o decizie de punere în aplicare de suspendare a mecanismului de corecție a pieței

Mecanismul de corecție a pieței va fi suspendat, mai ales dacă:

  • cererea de gaz crește cu 15% într-o lună sau cu 10% în două luni,
  • importurile de GNL scad semnificativ sau dacă
  • volumul tranzacționat pe TTF scade semnificativ față de aceeași perioadă de un an în urmă, mai spune comunicatul citat.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: