Pilonul 2 de pensii: RBL cere autorităților să nu distrugă singura reformă care a rezistat la alternanța de putere politică în România - CursDeGuvernare.ro
luni

6 decembrie, 2021

Pilonul 2 de pensii: RBL cere autorităților să nu distrugă singura reformă care a rezistat la alternanța de putere politică în România

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 mai, 2018

Fundația Romanian Business Leaders (RBL) cere autorităţilor să respecte promisiunea de a creşte contribuţiile la Pilonul 2 la nivelul prevăzut de lege (6%) şi, astfel, „să nu vulnerabilizeze întreaga economie și capacitatea țării de a se proteja în fața dezechilibrelor externe, pentru a rezolva, cu orice preț, urgențe pe termen scurt”.

„Actualul sistem de pensii este singura reformă structurală din România care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternanțelor la putere”, atrage atenţia un comunicat RBL, emis luni.

RBL aminteşte că actualul sistem de pensii bazat pe Pilonul 2, contribuie la dezvoltarea economiei prin investițiile făcute pe piața de capital și oferă antreprenorilor români și autorităților publice locale o soluție alternativă de finanțare.


În ciuda beneficiilor, „autoritățile române nu și-au respectat cuvântul de a crește contribuția pentru Pilonul 2 de pensii la 6% din 2016 și chiar acționează în sens contrar: din 2018, contribuția a fost tăiată de la 5,1% la 3,75%”.

„Nerespectarea calendarului de majorare a contribuțiilor la Pilonul 2 de pensii prevăzut prin legea privind fondurile de pensii administrate privat a produs deja un cumul de efecte negative”, potrivit RBL:

  • „Economia României progresează cu frâna trasă”, în condiţiile în care Pilonul 2 a fost văduvit de fonduri de 1,1 miliarde de euro, „din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuțiilor, prevăzut de lege”. Asta „înseamnă 1 miliard de euro în minus investiți în economie”.

92% din activele de aprox. 9 miliarde de euro ale Pilonului 2 sunt investite în economía românească „și reprezintă o sursă importantă de finanțare a creșterii companiilor antreprenoriale românești”.

  • Investitorii puternici internaționali întârzie să intre pe piața de capital din România – cu 1 miliard de euro în plus plasați de fondurile de pensii pe piața de capital, România ar fi fost mai aproape să depășească statutul de piață de frontieră și să aibă o piață de capital emergentă, condiție esențială pentru marii investitori internaționali”.
  • România este mai vulnerabilă în fața unei crize financiare internaționale.

Actualul sistem de pensii este parte din „sistemul imunitar” pe care România l-ar putea activa într-o nouă criză financiară: în cazul în care investitorii străini ar decide să se retragă de pe piață, cum se întâmplă în perioade de instabilitate, fondurile de pensii ar putea achiziționa titlurile de stat românești vândute de aceștia”.


RBL amintește că, fiind abia proiectate, fondurile de pensii „nu au putut juca rolul benefic pe care investitorii instituționali locali îl au în situații limită”, pe care l-ar fi avut, la declanșarea crizei în 2008.

Numeroși investitori instituționali străini s-au grăbit, atunci, să vândă cu orice preț obligațiunile suverane ale României, așteptându-se la o prăbușire a economiei.

Astăzi, fondurile de pensii au peste 60% din portofoliu în titluri de stat și finanțează astfel o parte semnificativă din deficitul bugetar, cumpărând titluri de stat alături de alți investitori instituționali majori locali.

„În felul acesta este asigurat un echilibru necesar în raport cu finanțatorii externi. Investitorii instituționali locali dețin astăzi o cotă-parte comparabilă cu cea a finanțatorilor externi – circa 18% – din datoria publică finanțată prin obligațiuni suverane. Dacă ar fi fost respectat calendarul de majorare a contribuțiilor la pilonul II de pensii, investitorii instituționali majori locali ar fi astăzi mai bine echipați să acționeze în cazul unei crizei financiare internaționale”, spune documentul RBL.

  • 7 milioane de angajații români au astăzi cu 12,9% mai puțini bani în conturile lor de pensii„nerespectarea calendarului de majorare a contribuțiilor pentru Pilonul 2 de pensii a condus atât la pierderea banilor promiși de stat prin lege, cât și la pierderea efectului de multiplicare a acestor bani”.

Randamentul mediu obținut de la intrarea primelor contribuții lunare în conturi, în mai 2008, și până la finele anului 2015 – „un remarcabil 5,37%”, situa Pilonul 2 din România pe locul 1 în topul randamentelor obținute de sistemele de pensii private la nivelul Uniunii Europene, potrivit studiului organizației Better Finance din 2016 „Pension Savings – The Real Return”, citat de RBL.

„La un randament mediu anual de 5% al unei investiții, valoarea contului individual se dublează într-un interval de 15 ani, dacă valoarea contribuției lunare rămâne constantă”.

În schimb, „nerespectarea calendarului de majorare a contribuțiilor pentru pilonul II de pensii lovește grav în încrederea antreprenorilor, investitorilor și a celor 7 milioane de angajați români că statul român își respectă promisiunile”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ca urmare, RBL cere „să cere ca guvernanții să își respecte cuvântul”, ca să nu facă țara vulnerabilă la eventualele șocuri externe, de dragul rezolvării „cu orice preț” a urgențelor curente.

Romanian Business Leaders (RBL) este una dintre „cele mai reprezentative comunități de antreprenori și șefi de companii români. Organizațiile pe care le conduc produc peste 10% din Produsul Intern Brut al României și angajează peste 50.000 de români”, potrivit datelor proprii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

De studiat graficul de mai jos: el reprezintă o parte a analizei apărute în revista (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare nr. 88 (titlurile și autorii – LINK...

rrr