joi

25 aprilie, 2024

5 decembrie, 2016

Marile piețe ale lumii au sancbursa-ganditorționat demisia premierului italian Matteo Renzi, în urma eșecului referendumului propus de acesta, dar efectele înregistrate pe piață nu au fost la fel de îngrijorătoare ca acelea ale știrii privind Brexitul, la vremea lor.

Euro a scăzut la minimul ultimelor 20 de luni, până la 1,0515 USD / EUR, după ce majoritatea italienilor a respins amendamentele constituţionale propuse de Renzi. Luni, la ora 11, ora Bucureștiului, euro deja recuperase până la 1,065 dolari.

Rezultatele referendumului italian au accentuat tendința de întărire a dolarului, instalată deja ca urmare a așteptărilor privind o eventuală creștere a ratei dobânzii de politică monetară de către Federal Reserve (FED), banca centrală a SUA, potrivit analiștilor citați de Reuters.


Același argument se adaugă la cel al referendumului și în cazul creșterii randamentelor la titlurile de stat italiene (respectiv scăderea prețurilor lor, care este de regulă un indicator al scăderii încrederii creditorilor).

Bursele europene au deschis în creștere, cu excepția celei din Milano. Scăderile acțiunilor băncilor italiene au fost contrabalansate la nivel european de acțiunile din sistemul medical, iar indicele paneuropean Euro Stoxx crește cu peste 1%.

Pe piața interbancară de la București euro cota stabil la 4,508 lei.

Rezultatele referendumului din Italia constituie încă un factor de incertitudine, dar acesta nu poate fi comparat cu cel al referendumului britanic. Italienii au votat în privința unei chestiuni constituționale interne și nu în privința îndelungatului statut de membru al UE”, s-a grăbit să declare Francois Villeroy de Galhau, membru al board-ului Băncii Centrale Europene și guvernator al Băncii Franței.


Efectele votului italian sunt încă asimilate de pieţe. Înaintea referendumului, investitorii ca şi politicienii şi-au manifestat îngrijorarea că o respingere a reformelor propuse de Matteo Renzi s-ar putea adăuga curentului eurosceptic.

Grijile: pentru Italia, pentru Europa

Totuşi, viitorul guvern italian nu este deloc lipsit de griji, cu o economie în stagnare şi cu un sistem bancar împovărat de datorii.

Un indice bancar al bursei italiene scade cu  peste 4%, ducând pierderile de valoare ale „celui mai nonperformant sistem bancar al lumii la 50% în acest an”, scrie Reuters.

Tocmai în această perioadă, banca Monte dei Paschi di Siena, una dintre cele mai mari din Italia, se află în plin proces de atragere de capital în valoare de circa cinci miliarde de euro, după ce preţul acţiunilor sale  a scăzut cu 83% în acest an.

Banca Monte dei Paschi di Siena este o bancă de risc sistemic și a treia cea mai mare a Italiei. Acțiunile sale sunt în scădere cu 7%, în vreme ce acțiunile Unicredit scad cu peste 4%,

„Problemele Italiei sunt problemele Europei. Aproape o cincime din totalul creditelor din sistemul bancar italian sunt neperformante, adică o problemă în valoare de 360 de miliarde de euro, potrivit datelor de la sfârșitul anului trecut”, citate de Fondul Monetar Internațional și New York Times.

Această valoare reprezintă aproximativ 40 % din totalul creditelor neperformante din țările din Zona Euro.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: