Grecia și creditorii săi europeni sunt ”foarte aproape” de un acord care ar deschide negocierile vitale referitoare la datoriile Atenei, a anunțat luni Comisarul pentru Economie Pierre Moscovici (foto).
Înainte însă, a spus Comisarul Moscovici aflat într-o vizită de 2 zile la Atena, guvernul grec trebuie să aștepte finalizarea auditului reformelor fiscale, care va sta la baza unei înțelegeri privind următorele reforme structurale și datoriile externe.
”Cred că suntem foarte aproape de un acord, însă trebuie să finalizăm revizia în curs, apoi trebuie neapărat să deschidem negocierile pe datoria externă. Nu se poate rezolva totul într-o singură rundă de discuții, vor trebui să fie organizate mai multe pentru a ajunge la un acord global”, a spus Pierre Moscovici premierului Alexis Tsipras, cu referire la reuniunea miniștrilor de finanțe ai Zonei Euro, programată pentru 5 decembrie, reuniune în care se va discuta problema sensibilă a restructurării datoriilor Greciei.
”Trebuie să ajungem la o înțelegere la nivel de experți până la finalul acestei săptămâni, cred că este absolut fezabil”, a declarat presei elene Comisarul Moscovici.
Bugetul pe 2017 al Greciei, care ar trebui aprobat de parlament pe 10 decembrie, include noi taxe impuse vânzării de autoturisme, serviciilor de telefonie, serviciilor de cablu TV, carburanților, produselor din tutun, cafea și bere.
Guvernul de la Atena are neapărată nevoie să ajungă până la sfârșitul anului la o înțelegere cu creditorii asupra unui nou set de impozite și taxe pentru a putea obține asigurări privind restructurarea datoriilor externe, situație în care poate spera să repună economia pe picioare.
Atena speră că un astfel de acord ar putea convinge BCE să includă datoriile suverane în programul său de achiziții de active supranumit quantitative easing.
În lipsa unui acord privind restructurarea datoriilor, BCE nu va decide includerea Greciei în QE, iar fără aceasta statul nu va fi capabil să ramburseze tranșa de datorie scadentă la începutul anului 2018, a anunțat ministrul grec de Finanțe Euclid Tsakalotos.
Datoria externă a Greciei va crește în 2016 la 315 miliarde euro (sau 180% din PIB), a precizat Ministerul grec de Finanțe. Benoit Coeure, membru executiv al BCE aflat la rândul său la Atena, a afirmat că există ”serioase îngrijorări” legate de sustenabilitatea datoriei externe a acestui stat.
FMI a solicitat celorlalți creditori ai Greciei să accepte restructurarea datoriilor acestui stat, afirmând că nu se va alătura celui de-al trilea bailout până când nu va exista un plan al Europei privind reducerea datoriei externe.