cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Pierderile estimate ale Tarom – 18 mil. euro. Restructurare fiscală și posibile concedieri

21 august, 2024

Pierderile înregistrate de Tarom anul trecut sunt estimate la 18 milioane de euro, a declarat într-o conferință de presă directorul general interimar al companiei, Costin Iordache.

Acesta consideră un semnal bun pentru evoluția companiei faptul că pierderile s-au redus de la o medie de 55 de milioane de euro pe ani, la 18: „Doar în ultimii şase ani compania Tarom a acumulat pierderi de aproape 300 de milioane de euro. Vorbim de perioada 2017 – 2022. Este o medie de aproape 55 de milioane de euro pierdere pe an. Această situaţie, în 2023, ca parte din planul de restructurare, a scăzut la 18 milioane. Estimăm să terminăm 2023, aşteptăm datele, s-au închis, dar aşteptăm raportul de audit final, cu 18 milioane de euro pierdere, deci este o scădere semnificativă faţă de ce s-a înregistrat în perioada asta”.

Restructurare fiscală și posibile concedieri

Singura soluţie pentru ieşirea din situația în care se află Tarom a fost ajutorul de stat primit şi aprobat de Comisia Europeană, la finele lunii aprilie 2024, necesar pentru capitalizarea companiei.


Costin Iordache a precizat că în acest moment Tarom și plătește regulat datoriile eșalonate la ANAF, conform planului de restructurare fiscală stabilite.

„Există, de asemenea, un plan de restructurare fiscală aprobat pentru companie care a intrat în curs şi acesta de-abia a fost aprobat de curând, tot ca parte a planului de restructurare (…). Deci, în acest moment, datoriile la ANAF sunt supuse restructurării fiscale şi se plătesc lunar”, a spus şeful Tarom.

Întrebat dacă vor fi concedieri din companie, Iordache a răspuns: „E posibil. Rămâne să analizăm în funcţie de performanţa operaţională pe care compania o va face, deci asta depinde de cât de eficientă va fi economic şi cât de bine va reuşi să acopere. Focusul principal rămâne pe zona de servicii. Deci, nu putem vorbi de o scădere globală ca număr de angajaţi, ci mai mult vorbim de o reaşezare, adică mai mult personal în zona operaţională şi mai puţin în zona de suport”.

Ajutorul aprobat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat la sfârșitul lunii aprilie planurile României de a acorda companiei de stat Tarom un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro (473,69 milioane lei), în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.


Bruxelles-ul a ajuns la concluzia că măsura va permite companiei să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în acelaşi timp la minimum denaturările concurenţei.

Măsurile de restructurare notificate includ anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei), corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânzile aferente şi o injecţie de capital de aproximativ 45,77 milioane euro (227,50 milioane lei).

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Pierderile de peste 20 mld € răman!
    De restructurare sau de concedieri nici vorbă!
    Unde sa se adăpostească amantele sau cumetrii?😵😵

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Pierderile de peste 20 mld € răman!
    De restructurare sau de concedieri nici vorbă!
    Unde sa se adăpostească amantele sau cumetrii?😵😵

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: