duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 septembrie, 2011

Produsul Intern Brut pe cel de-al doilea trimestrul al anului 2011 a fost cu 1,4% mai mare decât cel din perioada similară a anului 2010 – arată cifrele date publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS). În acelaşi timp, creşterea PIB-ul pe trimestrul al II-lea a înregistrat o scădere faţă de creşterea din primul trimestru al acestui an, când a fost de 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010.

Creşterea din trimestrul II se datorează în principal industriei (care a crescut cu 4,9%) şi agriculturii (creştere cu 3,4%). Scăderi semnificative s-au înregistrat în sectorul construcţiilor (care au scăzut cu 1,9%) şi cel al serviciilor (scădere cu 5,5%).

Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 3,1%.


Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, cererea internă a crescut cu 2,4%, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut.

Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atât ca urmare a diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, cât şi a volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice, ambele cu 0,7 procente.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii (+7,7%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+6,3%).

În termeni ajustaţi sezonier, PIB a crescut cu 0,2% faţă de primele trei luni ale acestui an.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: