joi

18 aprilie, 2024

6 septembrie, 2011

Produsul Intern Brut pe cel de-al doilea trimestrul al anului 2011 a fost cu 1,4% mai mare decât cel din perioada similară a anului 2010 – arată cifrele date publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS). În acelaşi timp, creşterea PIB-ul pe trimestrul al II-lea a înregistrat o scădere faţă de creşterea din primul trimestru al acestui an, când a fost de 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010.

Creşterea din trimestrul II se datorează în principal industriei (care a crescut cu 4,9%) şi agriculturii (creştere cu 3,4%). Scăderi semnificative s-au înregistrat în sectorul construcţiilor (care au scăzut cu 1,9%) şi cel al serviciilor (scădere cu 5,5%).

Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 3,1%.


Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, cererea internă a crescut cu 2,4%, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut.

Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atât ca urmare a diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, cât şi a volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice, ambele cu 0,7 procente.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii (+7,7%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+6,3%).

În termeni ajustaţi sezonier, PIB a crescut cu 0,2% faţă de primele trei luni ale acestui an.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: