Comisia Națională de Prognoză a venit în premieră, pe model european, cu o așa-numită estimare ”de iarnă” a principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2013 – 2016.
Potrivit acestei analize oficiale, Produsul Intern Brut ar urma să revină la nivelul din 2008 (cel de dinainte de criză) după șapte ani, în 2015. În schimb, consumul individual efectiv al gospodăriilor populației va urca peste nivelul din 2008 de-abia în 2017.
Doar în 2013 ritmul de creștere al consumului gospodăriilor va depăși pe cel al PIB. Din 2014 încolo, avansul înregistrat de bunăstarea populației exprimată prin bunurile și serviciile achiziționate va rămâne sub cel al creșterii economice. Mai mult, decalajul se va mări de la o jumătate de procent în 2014 până la peste un procent în 2016.
Industria a preluat cel mai bine șocul
Industria va înregistra până în 2016 un ritm de creștere inferior celui general, și acesta de un nivel moderat, între 1,6% și 3% anual. Totuși, ea a preluat cel mai bine șocul crizei, ceea ce se vede în valorile raportate la anul 2008. Prin contrast, sectorul construcțiilor a scăzut abrupt, pentru a fi creditat cu un ritm de creștere de 3,1% în acest an și cu valori de peste cinci procente în perioada 2014 – 2016.
Per total, industria ar urma să fie în 2016 cu 11,3% peste nivelul din 2008, în timp ce construcțiile nu vor reuși să revină la performanța atinsă înaintea declanșării crizei, ceea ce era de așteptat dată fiind evoluția veniturilor populației. Există, însă și un semn de întrebare dat de valorile efectiv consemnate pentru anul 2012, cu cifre sensibil mai mici ca volum de activitate în varianta provizorie a PIB față de anul precedent, atât pentru industrie (-2,1%) cât și pentru construcții (0%).
Reluarea creșterii economice – miza pe export
În ceea ce privește comerțul exterior, trebuie observat că în 2013 exporturile se vor situa din nou sub cele din 2011, în timp ce importurile vor reveni la nivelul din 2008. Ajustarea bruscă a schimburilor cu partenerii comeciali ai României a fost necesară pentru a diminua deficitul extern ce nu mai putea fi finanțat prin intrări consistente de capital străin, precum în perioada 2007 – 2008.
Schimbarea de trend ce a avut loc în 2012, cu ritmul de creștere al importurilor peste cel al exporturilor, va continua la un nivel moderat, pe fondul unei conectări crescute a economiei naționale la economia mondială. De altfel, reluarea unei creșteri economice robuste ar urma să se facă, potrivit estimărilor oficiale, mai mult pe segmentul exporturilor decât prin relansarea consumului intern.