La nivelul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, costul muncii a crescut în primul trimestru al anului 2014 cu 1,2% faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor pe care Eurostat le-a publicat marţi.
În clasamentul Eurostat, România figurează cu a treia cea mai importantă creştere a costului orei de muncă- plus 5,3%.
Conform datelor Eurostat, dintre economiile europene, Letonia a înregistrat cea mai mare creştere a costului orei de muncă (+ 7%), urmată de Estonia (+ 6,8%), România şi Polonia (+ 4,2%).
Scăderi ale acestui indicator s-au înregistrat în Cipru (- 6,9%), Croaţia (- 1,7%), Irlanda (- 0,2%) şi Italia (- 0,1%).
Pe sectoare economice, în UE 28, cele mai semnificative creşteri ale costului muncii s-au înregistrat în constructii (+ 1,9%), servicii (+1,6%) şi industrie (+ 1,1%).
În ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante (vezi tabelul de mai sus), la nivelul UE 28 aceasta a fost de 1,6% în primul trimestru 2014, în creştere faţă de trimestrul I din 2013.
Conform Eurostat, cea mai mare rată a posturilor vacante o înregistrează Germania (2,9%), urmată de Marea Britanie (2,1%) şi Belgia (2%). Cea mai mică rată a posturilor vacante se înregistrează în Cipru (0,2%). România a avut în primul trimestru 2014 o rată de 0,9%.
Cea mai mare creştere a indicatorului este înregistrată în Marea Britanie- plus 0,4 puncte procentuale, cea mai semnificativă scădere (-0,2 puncte procentuale) existând, identic, în Belgia, Spania şi Austria.
Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante şi numărul total al locurilor de muncă (ocupate şi vacante). În categoria locurilor de muncă vacante nu intră posturile blocate, cele destinate exclusiv promovării în interiorul companiei şi posturile ocupate din cadrul forţelor armate şi instituţiilor asimilate.