sâmbătă

20 aprilie, 2024

2 octombrie, 2020

Societățile de asigurare locale au subscris, în primele șase luni din acest an, prime brute în valoare de 5,6 miliarde lei, în creștere cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor raportate vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Creșterea volumului de prime brute subscrise în primele șase luni ale anului 2020 comparativ cu perioada similară a anului anterior se datorează exclusiv dinamicii pozitive înregistrată în trimestrul I 2020, când volumul acestora a ajuns la cea mai mare valoare trimestrială din ultimii ani (2,95 miliarde lei), a mai comunicat ASF.

În schimb, în trimestrul II 2020, piața asigurărilor din România a fost afectată ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 și a măsurilor luate în vederea prevenirii răspândirii acesteia, valoarea primelor brute subscrise situându-se la 2,67 miliarde lei, în scădere cu 1,9% față de trimestrul II 2019, respectiv cu 9,5% față de trimestrul precedent.


„Contrar evoluțiilor macroeconomice europene și locale, piața asigurărilor la nivel agregat reușește să crească în primul semestru al acestui an. Se disting evoluțiile pozitive pe segmentul asigurărilor de sănătate (+29%) și pe segmentul asigurărilor de garanții (+90%). În același timp, se observă o creștere a subscrierilor sucursalelor (FOE), valoarea primelor brute subscrise depășind per total 500 milioane de lei. Ca urmare, subscrierile totale ale companiilor autorizate în România, împreună cu subscrierile în baza dreptului de stabilire, depășesc 6,1 miliarde lei”, a declarat Valentin Ionescu, directorul Direcției Strategie și Stabilitate Financiară din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

În primele șase luni, asigurările generale au deținut o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare.

Primele brute subscrise pentru asigurări generale au însumat în primele șase luni 4,5 miliarde lei, în creștere cu 5,4% față de aceeași perioadă a anului anterior. Primele brute subscrise pentru asigurări de viață au totalizat 1,1 miliarde lei, cu 4,2% mai puțin față de semestrul I al anului 2019.

Indemnizații brute plătite

În primul semestru, societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite cumulat pentru cele două categorii de asigurări (asigurări generale și asigurări de viață), în valoare de 2,9 miliarde de lei lei. Din total, 2,85 miliarde de lei au fost achitate pentru contractele de asigurări generale (96%), în  creștere cu 2,7% față de semestrul I al anului 2019. Pentru  asigurările de viață, asigurătorii au raportat indemnizații brute plătite de 107 milioane de lei, cu circa 2,3% mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2019.


Rata combinată a daunei, calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale, a fost, în primele șase luni ale acestui an, de 99,2%, în scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-a situat la 109,37%.

Prime subscrise pentru fiecare categorie de asigurări în parte

Valoarea totală a primelor subscrise pentru asigurările RCA în primele șase luni ale anului 2020 a fost de  aproximativ 1,96 miliarde lei. Comparativ cu primul semestru al anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 2%. Totodată, la 30 iunie 2020, numărul de contracte de asigurări obligatorii de locuințe a crescut cu circa 2%, iar primele brute subscrise, cu aproximativ 4%. În același timp, indemnizațiile brute plătite au scăzut cu 19%. În ceea ce privește asigurările de sănătate, acestea au cumulat, la finalul semestrului I al acestui an, prime brute subscrise în valoare de aproximativ 264 milioane lei, în creștere cu aproximativ 29% față de aceeași perioadă a anului 2019.

La 30 iunie 2020, în România existau 27 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de A.S.F., dintre care 14 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viață (AV) și 6 au practicat activitate compozită.

În semestrul I 2020, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 27 de societăți autorizate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: