vineri

26 aprilie, 2024

2 aprilie, 2014

România se pregăteşte să înceapă curând, cel târziu la vară, exporturile de porc în China, cea mai mare piaţă de consum de carne de porc din întreaga lume. O piaţă ce a crescut deja cifra de afaceri a fermierilor americani şi britanici, care au ştiut să profite de creşterea nivelului de trai din China şi de preferinţele culinare ale clasei de mijloc din această ţară.

România şi China au semnat anul trecut, la finalul Forumului China – CEE, două acorduri între Autoritățile Sanitar Veterinare din cele două țări pentru exporturile românești de carne de porc congelată și de vaci pentru reproducție.

China intenționează să importe anual din România două treimi din efectivele actuale de porci, respectiv 3 milioane de capete, dar și un sfert din șeptelul de vaci, adică 500.000 de vaci pentru reproducție.


România intră târziu pe această piaţă, şi deocamdată nu are necesarul onorării rapide a cantităţilor stabilite de principiu. Alte state, precum SUA şi Marea Britanie, au profitat deja de noua oportunitate oferită de China.

Ultimele evoluţii de pe piaţa internaţională arată că Republica China a devenit cel mai mare consumator şi importator de carne de porc, cererea lor revigorând acest sector în câteva state, printre care şi Marea Britanie.

Consumul de carne de porc aproape că s-a dublat din 1993 şi până acum, jumătate din porcii din întreaga lume fiind crescuţi acolo. Cu toate acestea, cantitatea este insuficientă pentru cererea uriaşă venită din partea clasei de mijloc, scrie Tom Philpott, pentru Mother Jones.

Iar posibilităţile de extindere şi înmulţire a fermelor sunt destul de reduse în China, din mai multe cauze:

  • poluarea terenurilor arabile: aproximativ 40% din terenurile arabile sunt degradate de eroziune, salinizare şi acidificare
  • industria şi agricultura au dus la dispariţia mai multor râuri. Din apele rămase, 75% sunt sever poluate, iar o treime sunt atât de poluate încât nu pot fi folosite la irigaţii, potrivit unui raport din 2008 al guvernului chinez. Potrivit Băncii Mondiale, resursele anuale de apă de aici sunt mai mici de 2.000 de metri cubi pe cap de locuitor, în timp ce în SUA, acestea sunt de 9.400 mc/locuitor.

SUA produc mai ieftin decât China


Principala sursă de importuri o reprezintă SUA, nu state din Asia sau Africa. Exporturile de porc în China au urcat de la 57.000 de tone, în 2003, la 430.000 de tone, în 2012. Iar asta se întâmpla înainte ca o companie chineză să-şi anunţe intenţia de a cumpăra gigantul Smithfield, în 2013.

Parţial, importurile din SUA sunt preferate datorită preţurilor de producţie mai mici: 0,57 dolari pe pound (potriivt Departamentului american al Agriculturii), în timp ce marile ferme chineze produc un pound cu 0,68 de dolari.

Pe de altă parte, din cauza poluării, consumatorii chinezi nu au încredere în carnea indigenă. Scandalurile şi dezvăluirile din ultimul deceniu au făcut ca siguranţa alimentară să devină îngrijorarea principală, în China, potrivit unui studiu al Universităţii Jiao Tong, Shanghai.

De aceea, spune Judith Shapiro – autor al volumului China’s Environmental Challenges, carnea de porc importată din SUA se vinde la preţuri premium, fiind considerată mai sigură şi mai bună decât cea din China.

Asta, în condiţiile în care europenii consideră produsele din fermele americane mai puţin sigure, deoarece în SUA furajul este fortifiat cu hormoni şi antibiotice.

China, speranţa fermierilor britanici

Crescătorii de porci din Marea Britanie s-au declarat anul acesta optimişti în viitorul sectorului, pentru prima oară în ultimii trei ani, scrie Forbes, deşi consumul autohton scade în continuare, iar producţia proprie trebuie să facă faţă importurilor ieftine.

Această încredere a fermierilor britanici este explicată prin creşterea exporturilor către China, ţară ce a devenit cel mai mare consumator de carne de porc din întreaga lume.

Anul trecut, exporturile de porc în China au crescut cu 92%, ceea a urcat exporturile alimentare ale Marii Britanii cu 82%.

Piaţa chineză este cu atât mai tentantă cu cât consumatorii de aici, clasa mijlocie chineză aflată în plină expansiune, preferă chiar şi picioarele de porc şi capul întreg (considerate o dleicatesă): „Există o cerere puternică pe piaţa chineză, unde consumatorilor le plac şi părţi care nu se consumă la noi, precum capul sau picioarele”, a declarat Terry Jones, de la British Food and Drink Federation (FDF), pentru Financial Times.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: