sâmbătă

27 aprilie, 2024

21 august, 2020

Companiile Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul anti-Covid la care lucrează ar putea fi supus aprobării autorităților de reglementare până în octombrie.

Dacă analiza ultimelor testări va arăta că vaccinul împotriva noului coronavirus este sigur și nu provoacă efecte secundare importante, până la sfârșitul anului vor fi disponibile 100 de milioane de doze, iar anul 2021 se va încheia cu o producție de 1,3 miliarde de doze.

Anunțul, însoțit de prezentarea rezultatelor testelor timpurii, a generat o creștere a acțiunilor Pfizer, scrie Bloomberg.


Vaccinul BNT162b2 a fost bine tolerat de participanții la teste, cu 20% dintre eșantion declarând febră ușoară și moderată după administrarea dozei.

Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a programat pentru 22 octombrie întrunirea grupului de experți pentru a discuta eventuala autorizare a unor vaccinuri împotriva Covid-19, dar nu se știe ce mărci vor intra în analiză. În stadiu avansat se află și vaccinul produs de Moderna.

Unii analiști se așteaptă ca cel puțin un vaccin să fie autorizat, ceea ce îi va conferi un atuu președintelui Donald Trump în alegerile din noiembrie.

Colaborarea dintre Pfizer și BioNTech

BioNTech este una dintre cele două companii biotech germane (cealaltă este CureVac, pe care ar fi dorit să o achiziționeze americanii), care au anunțat dezvoltarea unor vaccinuri inovative, de tip ARNm (bazate pe fragmente de acid ribonucleic mesager, ARNm). Ele funcționează prin imitarea agenților patogeni pentru a stimula un răspuns la nivelul sistemului imunitar, construind astfel un mecanism de apărare care rămâne activ în organism și combate viitoarele infecții.


Vaccinurile ARNm reprezintă o alternativă pentru vaccinurile convenționale și au și avantajul că pot fi dezvoltate rapid și cu costuri mai reduse.

Acordul Pfizer – BioNTech SE, prezentat în comunicatul Pfizer:

  • Pfizer achită anticipat către BioNTech 185 milioane dolari, sumă ce include un transfer direct de 72 milioane dolari în cash și o investiție în acțiunile companiei germane de 113 milioane dolari
  • BioNTech va primi ulterior, în funcție de etapele atinse, până la 563 milioane dolari, ceea ce va urca totalul investiției Pfizer la 748 de milioane de dolari.
  • Pfizer și BioNTech vor împărți în mod egal costurile de dezvoltare.
  • Inițial, Pfizer va finanța 100% din costurile de dezvoltare, iar BioNTech va rambursa Pfizer, în timpul comercializării vaccinului, cota sa de 50% din aceste costuri.
  • Va fi folosită rețeaua de producție și de distribuție globală a Pfizer.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: