vineri

26 aprilie, 2024

18 noiembrie, 2015

porosenkoPreședintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat miercuri că Uniunea Europeană a confirmat faptul că Acordul de liber schimb UE-Ucraina va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, anunță BBC.

Potrivit planurilor inițiale agreeate de Bruxelles și de Kiev, acordul ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul acestui an, însă Rusia a ridicat obiecții și a reușit să blocheze înțelegerea.

Tensiunile politice au escaladat în violențe în Ucraina după ce fostul președinte Viktor Ianukovici a renunțat la acordul încheiat cu UE în 2013.


Situația se menține încordată în estul Ucrainei, în ciuda acordului de pace Minsk II. Pe fondul unor bombardamente sporadice, care l-au determinat recent pe președintele Poroșenko să afirme că armata ucraineană va repoziționa artilerie în apropierea liniei de demarcație dacă atacurile rebelilor nu încetează, Rusia continua să se opună apropierii Ucrainei de UE.

Forțele guvernamentale au anunțat că rebelii pro-ruși din Est au lansat în mod repetat, luni, atacuri cu mortiere și cu armament greu asupra mai multor localități din regiunea Donetsk.

Potrivit unuiu comunicat oficial, rebelii au lansat 12 rachete Grad asupra localităților Krasnohorivka și Hirnyk, ambele situate la vest de localitatea Donetsk.

Încălcări ale acordului de pace s-au mai semnalat în lunile septembrie și octombrie, dar atacurile de luna aceasta sunt cele mai semnificative.

Legături mai stânse cu UE


Președintele Petro Poroșenko a făcut pe Twitter anunțul referitor la intrarea în vigoare a acorduluiu de liber schimb.

Aflat în vizită la Kiev săptămâna trecută, Comisarul UE pentru Comerț Cecilia Malmstroem a anunțat că, odată implementat, acordul DCFTA (EU-Ukraine Deep and Comprehensive Free Trade Area) va trimite ”un puternic semnal că mediul de reglementare ucrainean este modern și eficient”.

UE va boicota în continuare legăturile comerciale cu Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie 2014.

ukrAcordul DCFTA impune Ucrainei atingerea standardelor europene în zone ale politicilor economice, inclusiv competiția, achiziții publice sau drepturile de proprietate intelectuale.

Reformele din Ucraina avansează greu din cauză că mediile politic și economic sunt anacronice și afectate de corupție. Dacă Ucraina va respecta condițiile impuse prin acordul DCFTA, atunci UE va ridica, gradual, barierele tarifare impuse Kievului.

Parlamentul Ucrainei a adoptat săptămâna trecută o lege antidiscriminare la locul de muncă, act normativ aflat în pachetul de reforme solicitat de UE pentru acordarea dreptului la călătorie liberă în interiorul Europei a cetățenilor ucraineni.

UE este principalul partener economic al Ucrainei- peste o treime din comerț se desfășoară cu blocul celor 28 de state europene. Ucraina depinde însă de importurile de gaze și de combustibili din Rusia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: