marți

16 iulie, 2024

24 aprilie, 2020

Peste 600.000 de angajaţi au beneficiat, în perioada 16 – 31 martie 2020, de măsura şomajului tehnic decontat de stat. La aceștia se adaugă alţi 50.000 de profesionişti, persoane care lucrează prin PFA, prin întreprinderi familiale sau prin contracte de drepturi de autor, a anunţat, vineri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„La un bilanţ intermediar aferent perioadei 16 martie – 31 martie, peste 600.000 de români, concret, angajaţi au fost sprijiniţi prin această măsură a Guvernului Ludovic Orban denumită şomaj tehnic. Din cererile depuse de alţi profesionişti, după eliminarea dublurilor, după eliminarea cererilor depuse de mai multe ori, peste 50.000 de profesionişti, persoane care lucrează prin PFA, prin întreprinderi familiale, prin contracte de drepturi de autor, au fost în acest moment beneficiari, în sensul în care au primit sau primesc în cursul zilei de astăzi fondurile alocate prin măsura de sprijin şomaj tehnic”, a spus Violeta Alexandru într-o conferinţă de presă.

Ministrul Muncii au precizat că primele plăți au fost realizate la începutul lunii, însă cele două instituții au rămas fără resurse, acestea fiind alocate abia la rectificare. Restu de plăți s-au făcut în cursul acestei zile, a mai adăugat Violeta Alexandru.


„O primă parte din plăţi a fost făcută la câteva zile după începutul lunii aprilie, când s-au depus cererile aferente perioadei 16 martie – 31 martie din resursele interne ale celor două entităţi cu acordul Ministerului Finanţelor Publice. Imediat ce s-a făcut rectificarea bugetară, fără de care neexistând resursele necesare în conturile celor două instituţii nu s-au putut opera plăţile, toate dosarele, toate cererile, care fuseseră între timp prelucrate de ANOFM şi ANPIS au fost finalizate şi plata s-a făcut chiar în cursul zilei de astăzi după ce ieri banii din rectificarea bugetară au intrat în conturile ANOFM şi ANPIS”, a spus Violeta Alexandru.

Ea a menţionat că în ceea ce priveşte gradul de conformare al solicitanţilor cu prevederile cadrului legal, peste 60% dintre solicitările primite, atât la nivelul ANOFM cât şi la nivelul ANPIS, arată un grad satisfăcător de conformare în condiţiile în care aceasta a fost prima etapă de depunere a cererilor.

„S-a comunicat mult cu solicitanţii. A existat un permanent dialog între angajaţii AJOFM şi cei ai AJPIS, mai ales în primele zile când solicitanţii au avut nevoie de îndrumare pentru completarea cererilor însă am încredere că în a doua etapă gradul de conformare cu prevederile legale va fi mult mai mare”, a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a subliniat faptul că şi dacă nu se fac verificări în profunzime în această perioadă de depunere a cererilor, cele două entităţi au avut nevoie să facă verificări primare minimale.


„Se vor face verificări ulterioare de către instituţiile statului care au mandat să verifice cheltuirea banilor publici şi de aceea, inclusiv această etapă de verificare va fi utilă celorlalte instituţii care vor aprofunda activităţile de control”, a spus Violeta Alexandru.

Ea a precizat că cea mai comună situaţie întâlnită este legată de nesuspendarea anterioară a contractelor în Revisal, respectiv de necompletarea corespunzătoare a informaţiilor privind contul bancar pentru a se putea efectua plăţile imediat.

„Avem semnale şi nu mă feresc să o spun, de situaţii în care, deşi au declarat suspendare temporară a activităţii pentru angajaţii lor, adică înscrierea lor în şomaj tehnic, condiţie în baza căreia se putea adresa solicitarea de fonduri din partea Guvernului, în unele situaţii, angajatorii au cerut angajaţilor să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu ştiu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toţii legea şi trebuie să recunoaştem asumat că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal şi anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă, suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă sau nu i se da sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obţinerii fondurilor guvernamentale. Am cerut Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaţilor cărora li s-a cerut să desfăşoare activităţi deşi erau în şomaj tehnic”, a declarat Violeta Alexandru.

Totodată, ea a făcut un apel către români şi le-a solicitat să nu mai lucreze la negru, ci cu forme legale.

„Iată, cum o perioadă de criză, din păcate, ne arată cât de important este să lucreze cu forme legale. Orice activitate trebuie desfăşurată în baza unei forme legale de muncă. Statul este aici pentru a ajuta prin genul acesta de măsuri şi o face în măsura în care se lucrează cu forme legale, există o evidenţă a muncii, există o evidenţă a activităţii pe care o desfăşuraţi”, a spus Violeta Alexandru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: