17 decembrie, 2015

refugiati copilPeste 16 milioane de copii (adică unul din opt), s-au născut anul acesta în zone de conflict, a anunțat miercuri UNICEF, într-o situație prezentată pentru a arăta vulnerabilitatea unui număr tot mai mare de copii de pe Terra.

„La fiecare două secunde, un nou-născut se naște în mijlocul conflictului, adesea în circumstanțe terifiante și fără acces la îngrijiri medicale”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake.

„Prea mulți copii își încep acum viața în condiții extreme – conflicte, dezastre naturale, sărăcie, boală sau de malnutriție”, a adăugat acesta.


Acești copii născuți în țările afectate de conflicte – precum Afganistan, Republica Centrafricană, Irak, Sudanul de Sud, Siria și Yemen- sau în timpul călătoriilor periculoase ale imigranțiilor spre state bogate, se confruntă încă de la naștere cu riscuri enorme.

Pe de o parte, mamele acestora sunt în pericol pentru că nasc fără asistență medicală, iar pe de altă parte, statisticile arată că acești copii au șanse mult mai mici decât ceilalți să ajungă la împlinirea vârstei de cinci ani.

Cei care supraviețuiesc acestor experiențe extreme vor suporta pe termen lung efectele condițiilor dure în care vin pe lume și care le pot inhiba dezvoltarea emoțională și cognitivă.

Statisticile UNICEF 

  • Peste 200.000 de copii au solicitat azil într-un stat membru UE, în primele nouă luni ale lui 2015
  • Ei se adaugă celor peste 30 de milioane de copii din întreaga lume ale căror familii au fost obligate să-și părăsească din cauza războiului, violenței și persecuțiilor, casele, în 2014.
  • Mai mult de 250 de milioane de copii (unul din nouă)  trebuie să facă față unor obstacole uriașe în ceea ce privește sănătatea și educația lor.
  • De asemenea, peste jumătate de miliard de copii trăiesc în zone în care inundațiile sunt extrem de frecvente, iar aproape 160 de milioane trăiesc în zone grav afectate de secetă.
  • Copiii reprezintă aproape jumătate din totalul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă, deși ei reprezintă doar treime din populația lumii.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: