Scafandrii EOD (Explosive Ordnance Disposal) din şase state au neutralizat peste 100 de mine de război rusești eşuate în Marea Neagră după declanșarea războiului din Ucraina, a anunțat marți Ministerul Apărării Naţionale.
Din cele 105 mine, Forţele Navale din România au detonat şase mine, scafandrii specializaţi din Bulgaria au neutralizat alte cinci, cei din Turcia au identificat şi neutralizat alte cinci, cei din Rusia, trei mine, cei din Georgia, o mină, iar scafandrii specializaţi din Ucraina au neutralizat 85 de mine.
Din cele şase mine eşuate în sectorul românesc al Mării Negre şi neutralizate de specialiştii Forţelor Navale, una provine din atacurile Rusiei făcute la gurile Dunării sau ale Niprului şi a fost distrusă marţi, 13 august, în zona grindului Chituc, judeţul Constanţa.
Operațiuni comune ale României, Turciei și Bulgariei pentru deminarea Mării Negre
Turcia, România și Bulgaria au început la 1 iulie operațiuni comune de deminare în Marea Neagră, pentru a îmbunătăți siguranța transportului maritim.
Inițiativa condusă de Istanbul este prima acțiune comună majoră a țărilor riverane Mării Negre de la invazia Rusiei în Ucraina începută în februarie 2022. Turcia, Bulgaria și România au semnat pe 11 ianuarie un acord pentru acțiuni comune de înlăturare a minelor navale din Marea Neagră.
Guvernul bulgar a subliniat că activitățile grupului nu vor fi îndreptate împotriva niciunei alte țări, iar operațiunea ar trebui să contribuie la îmbunătățirea cooperării și a relațiilor de bună vecinătate între participanți.
Minele pun în pericol siguranța căilor maritime de transport
Rusia și Ucraina sunt producători cheie de cereale, iar războiul a amenințat siguranța trecerii mărfurilor.
Anul trecut, Kievul a inițiat propria sa rută de export la Marea Neagră, ca urmare a prăbușirii acordului privind coridorul securizat susținut de Rusia, Turcia și Organizația Națiunilor Unite. Această măsură a stimulat semnificativ exporturile și a accelerat creșterea economică a Ucrainei peste previziuni, în ciuda faptului că ruta rămâne riscantă.
Ministerul Infrastructurii din Ucraina a raportat săptămâna trecută că, de când coridorul maritim a început să funcționeze în august 2023, țara a exportat 37,4 milioane de tone de produse agricole din porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi.
Turcia, România și Bulgaria sunt membre NATO. Cu toate acestea, în acest caz, forțele lor maritime sunt gestionate în afara NATO, în parte pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia.
****