sâmbătă

2 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 ianuarie, 2018

Președintele Mamnoon Hussain

Peste 1.800 de clerici musulmani pakistanezi au emis o directivă islamică- fatwa- împotriva atacurilor sinucigaşe cu bombă, potrivit unui document care ar urma să fie făcut public de guvern marţi, scrie Reuters.

Statul asiatic se confruntă de mulți ani cu violențe comise de militanți islamiști care cultivă și recurg frecvent la atentatori sinucigași. Chiar dacă acest gen de atacuri este condamnat ca fiind fanatic și imoral, mai ales atunci când civili sunt uciși, insurgenții islamiști îi consideră pe atentatorii sinucigași ca fiind una dintre cele mai eficiente arme.

În încercarea de a  stăvili terorismul, clericii din Pakistan decretează că sinuciderea cu bombă este interzisă- ”haraam”. ”Directiva islamică asigură bazele stabilității unei societăți islamice moderne. Putem găsi inspirație în această Fatwa ca să construim un discurs public care să contribuie la stăvilirea extemismului, păstrând intacte principiile de aur ale Islamului”, scrie președintele Mamnoon Hussain în susținerea deciziei


Critici din interiorul țării și internaționali ai guvernului și forțelor armate pakistaneze au acuzat în trecut că aceste instituții de coabitare cu grupuri radicale, afirmând că statul a ignorat mult timp, conștient, predicile și predicatorii care susțin violența în discursurile rostite în moschei.

Decrete similare emise de clerici din diverse state din Orientul Mijlociu au avut un impact redus asupra practicilor utilizate de Statul Islamic sau alte grupuri militante.

Clericii pakistanezi, care declară că ”nicio persoană și niciun grup nu au autoritate să declare și să pornească Războiul Sfânt (jihad)”, afirmă că sinuciderea cu ajutorul bombei încalcă învățături islamice de bază, drept care este interzisă.

Decretul a fost pregătit la Universitatea Islamică Internațională iar președintele Hussain a fost prezent la o ceremonie care a precedat prezentării publice a documentului, care se desfășoară marți la Islamabad.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: