30 aprilie, 2016

teza doctoratPerioada depunerii candidaturilor celor care doresc să devină membri ai Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost prelungită până pe 3 mai.

Noii membri sunt aleși pentru mandatul 2016 – 2020.

Conform programului stabilit anterior, între 29 aprilie și 4 urmau să fie făcute publice listele cu cei care și-au depus candidatura și să fie transmise, de către orice persoană fizică sau juridică, eventualele obiecţii şi sesizări argumentate către Ministerul Educației, pe adresa cnatdcu@gov.edu.ro.


Noul interval rezervat sesizărilor n a fost încă anunțat.

Pot aplica cercetători și cadre didactice cu experiență proprie de cercetare la nivel înalt, recunoscută în ţară şi străinătate, dovedită și validată prin realizări specifice și prin îndeplinirea standardelor minime pentru abilitarea în domeniul lor de specialitate.

Aplicaţiile pentru calitatea de membri ai CNATDCU se încarcă pe platforma www.brainmap.ro, până pe 3 mai.

Până pe 26 aprilie au aplicat individual, prin portalul Brainmap, pentru a deveni membri CNATDCU, peste 1.117 de experţi.


Care trebuie să fie profilul membrilor CNATDCU – cerințele minime:

  • experiență proprie de cercetare la nivel înalt, recunoscută la nivel național/internațional, dovedită și validată prin realizări specifice și prin îndeplinirea standardelor minime pentru abilitarea în domeniu;
  • disponibilitatea asumată de a activa în cadrul CNATDCU, implicit renunțând la activitatea în alte consilii consultative ale MENCȘ;
  • echilibru şi capacitate de analiză obiectivă;
  • integritate profesională şi reziliență la presiuni exterioare.
  • Pentru fiecare comisie de specialitate a CNATDCU, aplicațiile vor fi analizate de câte un comitet de selecţie, ai cărui membri înaintează MENCȘ o listă cuprinzând propunerile lor pentru componența respectivei comisii CNATDCU.

Comitetele de selecție

Procedura numirii comitetetlor de selecție a fost lansată pe 18 martie, când Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a cerut instituţiilor şi organizaţiilor reprezentative pentru învăţământul superior şi cercetarea ştiinţifică din România nominalizării de membri care să facă parte din comitetele de selecţie a viitorilor membri în cele 35 de comisii de specialitate ale CNATDCU.

Au răspuns Academia Română, Consiliul Naţional al Rectorilor, Prezidiul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, Asociaţia „Ad Astra”, Societatea de Ştiinţe Matematice din România, Societatea Română de Fizică,  Societatea de Geografie din România, Societatea de Ştiinţe Biologice din România, Societatea Sociologilor din România, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Societatea Română de Filosofie din România şi Societatea de Ştiinţe Filologice din România.

Cele 35 de comitete de selecţie, câte unul pentru fiecare comisie, vor sprijini Ministerul Educaţiei în procesul de selecţie a membrilor comisiilor de specialitate ale CNATDCU

Lista celor 140 de experţi nominalizaţi, din România şi străinătate, care urmează a fi numiţi în aceste comitete prin ordin al ministrului Educaţiei este disponibilă pe site-ul Ministerului Educaţiei, la linkul: http://edu.ro/index.php/articles/24257.

Atribuțiile și organizarea CNATDCU. Pe câte locuri se candidează

Printre alte atribuții, Consiliul general al CNATDCU verifică modul de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare din universităţi şi elaborează raportul privind resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior.

Aceasta este instituția care analizează valoarea lucrărilor de doctorat și decide dacă ea are elementele de noutate și contribuție științifică necesare pentru acordarea titlului de doctor. Tot ea soluționează sesizările cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existența plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat.

Activitatea CNATDCU este organizată în cadrul a 5 domenii fundamentale, 35 comisii de specialitate şi 77 domenii fundamentale.

Cele 5 domenii fundamentale sunt:

  • Matematica și științe ale naturii
  • Științe inginerești
  • Științe biologice și biomedicale
  • Științe sociale
  • Științe umaniste și arte

Fiecare domeniu are câte șapte comisii, ceea ce duce la numărul total de 35 de comisii de specialitate.

Consiliul general al CNATDCU este compus din maximum 47 de membri, din care maximum 35 sunt președinți ai comisiilor de specialitate.

Fiecare comisie de specialitate are un președinte și unul sau doi vicepreședinți.

„Numărul membrilor unei comisii de specialitate este stabilit în cadrul structurii CNATDCU astfel încât să asigure calitatea evaluării printr-o încărcare uniformă și rezonabilă a acestora”, se spune în anexa la Ordinul ministrului Educației privind Regulamentul de organizare și funcționare a CNATDCU.

În momentul de față, numărul membrilor unei comisii, cu tot cu președintele și vicepreședinții, variază între 10 și 15 experți.

Nu mai sunt acceptați demnitarii și membri din conducerea partidelor

Potrivit noului Regulament de organizare şi funcţionare a CNATDCU, aprobat prin ordin de ministru la sfârșitul lunii martie, în acest organism nu sunt eligibili demnitarii şi membrii structurilor de conducere ale partidelor politice, așa cum se întâmpla până acum.

Nu mai pot fi membri CNATDCU, de exemplu, Ecaterina Andronescu, care este senator, sau vicepremierul Vasile Dîncu (membru al Comisiei de Sociologie, Științe Politice și Administrative).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: