joi

28 martie, 2024

21 martie, 2016

salariul minimPersoanele fără venituri vor putea alege între plata lunară a contribuției de sănătate sau plata în momentul accesării serviciilor medicale, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor care va modifica actualele prevederi din Codului Fiscal pe acest subiect. 

Pentru a putea beneficia de serviciile oferite de sistemul de asigurări sociale de sănătate, OUG propune următoarele modificări referitoare la persoanele fără venituri:

Persoanele fizice care nu realizează venituri şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate putând opta între plata lunară sau sau la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii.


Aceeași regulă se aplică și în cazul persoanelor care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară.

Persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. b) își vor păstra calitatea de asigurat, în condițiile Legii nr. 95/2006, republicată, privind reforma în domeniul sănătății, respectiv 3 luni de la data efectuării ultimei plăți.

De anul acesta, Codul Fiscal impunea plata de către persoanele fără venituri, a unor contribuții de 5,5% din salariul minim pe economie.

Acum, nu mai este obligatorie plata lunară a acestora, dar în cazul solicitării unor servicii medicale trebuie virată controbuția pe salariului minim pe economie ori șapte (și pe șase luni anterioare), adicăa 404, 25 lei.


Obligativitatea plății CASS-urilor în cazul persoanelor fără venituri era obligatorie și înainte de 2016.

Impactul asupra veniturilor bugetului fondului național unic de asigurări sociale de sănătate este unul negativ, dar  nesemnificativ care poate fi acoperit din diminuarea costurilor privind administrarea obligațiilor fiscale, mai precizează Ministerul Finanțelor.

(PROIECTUL DE OUG POATE FI DESCĂRCAT AICI)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: