miercuri

24 iulie, 2024

29 mai, 2024

Poliţia belgiană şi franceză au efectuat miercuri dimineaţa o serie de descinderi simultane în birouri din sediile Parlamentului European (PE), la Bruxelles şi Strasbourg, dar şi la locuinţa unui asistent al unui eurodeputat olandez. Procurorul belgian care se ocupă de acest caz a declarat că respectivul angajat a jucat un „rol semnificativ” în presupusa operațiune de propagandă rusă care s-a infiltrat în Parlamentul European, relatează Euronews.

Perchezițiile vin cu doar câteva zile înainte ca aproximativ 370 de milioane de alegători europeni să aleagă membrii unui nou Parlament European, într-un scrutin cu privire la care există temeri ale unui amestec al Kremlinului.

Parlamentarul european olandez Marcel de Graaff a confirmat pe platforma de socializare X că membrul personalului în cauză era asistentul său parlamentar, Guillaume Pradoura, dar s-a distanțat de acuzații ce i se aduc acestuia: „Nu am niciun fel de implicare în nicio așa-zisă operațiune de dezinformare rusă. Am propriile mele convingeri politice și mi le asum. Aceasta este treaba mea ca europarlamentar”, a scris de Graaff.


Graaff a fost ales în Parlamentul European în 2014 pentru Partidul Libertății (PVV), de extremă dreapta (care tocmai urmează să intre la guvernare în Olanda), dar a migrat pentru a se alătura Forumului pentru Democrație (FV), în 2022. El a fost forțat să părăsească grupul european Identitate și Democrație (ID) în octombrie 2022, din cauza declarațiilor pro-ruse în legătură cu invazia Ucrainei.

Asistentul său, Marcel Pradoura, a fost expulzat din Rassemblement National, al lui Marine Le Pen, în 2019, din cauza unei imagini antisemite. anterior a lucrat ca asistent al europarlamentarului german Maximilian Krah, care este, de asemenea, implicat într-o anchetă privind spionajul chinezesc.

(Citește și: Un nou scandal la Bruxelles: europarlamentari plătiți să facă propagandă Rusiei)

Cazul, parte din investigația privind plata unuor europarlamentari de către Kremlin

Perchezițiile fac parte dintr-o amplă investigație privind o operațiune de influență rusă suspectată că a plătit deputați europeni în funcție pentru a răspândi propagandă pro-rusă.

Procurorul belgian care a ordonat perchezițiile de miercuri a declarat că există „indicii” că membrul Parlamentului în cauză a jucat un „rol semnificativ” în operațiunea de propagandă rusă, confirmând că raidul este legat de un caz care implică „interferență, corupție pasivă și apartenență la o organizație criminală”.


Solicitat de Euronews pentru o declarație oficială, serviciul de presă al Parlamentului European a declarat: „Nu putem face comentarii cu privire la investigațiile în curs de desfășurare”.

„Atunci când și dacă i se solicită, Parlamentul European cooperează pe deplin cu autoritățile judiciare și de aplicare a legii, pentru a sprijini cursul justiției, și va continua să facă acest lucru. În acest context, a fost oferit accesul la un birou”, adaugă reprezentanții PE.

Percheziția este cea mai recentă evoluție în cadrul anchetei privind compania mass-media listată în Olanda – Voice of Europe – sancționată de Uniunea Europeană, la începutul acestei luni, pentru că a distribuit propaganda Kremlinului.

Organizația mass-media rusă pretindea că oferă „știri necenzurate din Europa și din lume” și, recent, în luna martie a acestui an, a organizat interviuri și dezbateri individuale cu eurodeputați în funcție, difuzate de la Parlamentul European din Bruxelles și Strasbourg.

Ancheta vizează politicieni din mai multe țări, printre care Germania, Franța și Ungaria

La sfârşitul lui martie, autorităţile din Cehia au anunţat că au destructurat o operaţiune rusă de influenţare desfăşurată prin intermediul Voice of Europe, care ar fi plătit oficali aleşi din PE şi din parlamente naţionale, pentru interviurile care i-au fost acordate.

Presa cehă scria, citând oficiali din spionaj, că aceste acuzaţii vizează politicieni din Germania, Franţa, Polonia, Belgia, Olanda şi Ungaria.

Unul dintre europarlamentarii intervievaţi de aşa-zisa publicaţie este Anders Vistisen, care reprezenta grupul Identiate şi Democraţie (ID, extremă dreapta) în dezbateri, înaintea alegerilor europene.

Întrebat de Euronews, luna aceasta, dacă a fost plătit pentru interviu, Anders Vistisen a negat ferm. ”Nu, bineînţeles că nu. Acel interviu a fost organizat în acelaşi loc ca și acest interviu. Mi s-a cerut să acord un interviu şi am acceptat. Aceasta este munca mea de politician”, a explicat el.

Eurodeputatul Maximilian Krah din cadrul Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), exclus recent din ID după ce a declarat unui ziar italian că un membru SS ”nu este automat un criminal”, a respins de asemenea legături cu Voice of Europe şi că a fost plătit pentru interviuri.

”Nu există nicio acuzaţie specifică cu privire la faptul că am fost plătit pentru ceva”, a scris el pe X.

Reamintim că un asistent al lui Maximilian Krah a fost arestat pentru spionaj în favoarea Chinei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: