miercuri

27 martie, 2024

8 septembrie, 2014

Poliţiştii şi procurorii efectuează, luni, şapte percheziţii, una la sediul firmei SIVECO, într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, cele şapte percheziţii se fac la domiciile suspecţilor la sediile unor societăţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Giurgiu.

„Zece persoane vor fi aduse la audieri, în funcţie de probatoriul administrat şi de aspectele rezultate în urma percheziţiilor, urmând a fi dispuse măsuri conform prevederilor procesual penale în vigoare”, mai precizează comunicatul Poliţiei Române.


În acest dosar, instrumentat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, suspecţii sunt bănuiţi că ar fi provocat statului un prejudiciu de aproape trei milioane de euro, prin neplata taxelor şi impozitelor: „În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Din cercetări a reieșit că, în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste 3 milioane de euro”.

Alte patru dosare în care sunt cercetate firme din domeniul IT&C sunt în lucru la DNA şi vizează contracte cu Microsoft şi EADS, prejudiciul total fiind estimat, deocamdată, la 60 de milioane de euro.

Procurorii DNA au anunţat pe data de 10 iulie că investighează patru contracte privind achiziţia de bunuri şi servicii IT, contracte încheiate, derulate şi suplimentate pe parcursul mai multor guvernări, începând cu guvernul Năstase.


Aceste contracte sunt:

  • “Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat” (SISF), încheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH în 2004, în ultima jumătate de an a guvernului Năstase
  • Închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, derulat în perioada 2004-2009
  • Închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON.NET, derulat în perioada 2009-2013
  • Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI), încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 de milioane de euro.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: