marți

28 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 septembrie, 2023

Procurori DNA și de la Parchetul European au efectuat percheziții Inspectoratul de Aviaţie al Ministerului de Interne, acțiunea fiind anunțată de EPPO pe rețeaua de socializare X.

Surse Agerpres susţin că sunt vizate achiziţii la care au fost folosite fonduri europene.

Cea mai recentă achiziție de valoarea mare a instituție o reprezintă două avioane medicale în valoare de 25 de milioane de euro.


Sunt două avioane Bombardier Learjet 75 destinate transportului pacienţilor.

Aeroanvele au fost achiziționate prin Proiectul AIR AMBULACE, proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, 2014-2020.

În cadrul acestui proiect, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este partener.

Bugetul alocat pentru achiziţia celor două aeronave a fost de 30 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată 85% din fonduri europene nerambursabile și 15% din bugetul de stat.

General de flotilă aeriană și șefi ai Inspectoratului de Aviație al MAI urmăriți penal de DNA pentru reparații fictive de 23 mil. lei


La sfârșitul lunii iunie, DNA anunța începerea urmăririi penale împotriva mai multor șefi din Inspectoratul General de Aviație (AGAV) al Ministerului de Interne, printre care și generalul de flotilă aeriană Cătălin Paul Dache, într-un dosar de corupție legat de lucrări fictive de reparații și mentenanță a aeronavelor instituției. Prejudiciul calculat de anchetatori este de peste 23 de milioane de lei.

DACHE CĂTĂLIN PAUL, general de flotilă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor militari se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

  • În perioada 2019-2023, în contextul executării unor contracte de reparații/mentenanță pentru aeronavele Piper Pa-42 Cheyenne III A și Cessna C-560 Citation V, încheiate de Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. cu o asociere formată din Școala Superioară de Aviație Civilă și o societate al cărui reprezentant este cercetat în prezenta cauză, suspectul Dache Cătălin Paul, în calitatea menționată mai sus, ar fi aprobat, cu încălcarea dispozițiilor legale, documentația necesară efectuării plăților pentru lucrările menționate mai sus, cunoscând că acestea nu au fost recepționate, executate sau au fost executate necorespunzător.
  • În contextul menționat mai sus, ar fi fost produs Inspectoratului General de Aviație din cadrul M.A.I. un prejudiciu în sumă totală de 23.199.049 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru asocierea respectivă.
  • În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
  • Celor șase suspecți li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: