Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE

Economia României figurează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 privitor la PIB… Mai mult›
07.04.2021
Revoluția fiscală propusă de SUA privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor găsește susținere la FMI

Propunerea SUA pentru introducerea la nivel global a unui impozit minim pe profitul companiilor a găsit susținere la Fondul Monetar Internațional (FMI). Măsura este menită… Mai mult›
07.04.2021
Cum a modificat criza bugetul familial: studiu de caz – T4 din 2020

Veniturile totale unei gospodării în T4 2020 au ajuns la 4.999 lei (+7,7% față de aceeași perioadă din anul precedent), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
06.04.2021
3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult›
06.04.2021
Președinta Autorității Electorale Permanente, reţinută pentru trafic de influență și spălare de bani
de Vladimir Ionescu 15.11.2016
UPDATE 23.50: Ana Maria Pătru a fost reţinută şi va fi prezentată miercuri în faţa instanţei, cu cerere de arestare preventivă.
Avocatul ei a anunţat că ea şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al AEP.
UPDATE ora 19.10: Președinta AEP, Ana Maria Pătru a fost pusă sub urmărire penală pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două de spălarea banilor, a anunțat DNA, printr-un comunicat de presă.
Faptele concrete pentru care este acuzată de procurorii anticorupție:
“În perioada aprilie-iunie 2008, suspecta Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente (A.E.P.) – funcție cu rang de secretar de stat – a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în mun. București.
În schimb, aceasta a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu A.E.P., precum și că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.
În cursul anului 2009, suspecta Pătru Ana Maria a disimulat proveniența sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soțul ei.
În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreședinte al A.E.P., suspecta Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu A.E.P. De asemenea, suspecta a promis că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.
În cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al A.E.P, suspecta Pătru Ana Maria a pretins și a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru.
Cu banii proveniți din cele două fapte de trafic de influență descrise anterior a achiziționat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al bunului cumpărat, în același an, Pătru Ana Maria a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane”, se spune ]n comunicatul DNA.
UPDATE: Președinta AEP a fost ridicată de la o locuință din orașul Voluntari, și a fost dusă la Ploiești pentru a fi audiată în dosar.
UPDATE: Surse apropiate anchetei au declarat că cercetările privesc contracte de IT cu privire la softuri pentru alegeri.
UPDATE: Unele dintre percheziții au loc la cele patru case deținute de președinta AEP.
Potrivit AGerpres, care citează surse apropiate anchetei, la perchezițiile efectuate de DNA Ploiești în județul Vâlcea soțul președintei AEP ar fi încercat să fugă cu documentele societății lui radiate, acte care ar fi relevante pentru circuitul banilor dați pentru traficul de influență anchetat în dosar.
***
Știrea inițială:
Procurorii DNA Ploiești efectuează, marți dimineață, patru percheziții la adrese din municipiul București și din județele Ilfov și Vâlcea, potrivit unui comunicat al instituției. Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că una dintre percheziții are loc la sediul Autorității Electorale Permenente (în București).
Procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2008—2015, a unor infracțiuni de corupție. Perchezițiile sunt efectuate într-o locație din incinta unei instituții publice, dar și la domiciliile unor persoane fizice, se arată într-un comunicat al DNA.
Agerpres susține că dosarul vizează suspiciuni privind săvârșirea unor fapte de corupție, respectiv spălare de bani și trafic de influență.
Digi24 scrie că în dosar este implicată Ana Maria Petru, președintele Autorității Electorale Permanente, care va fi dusă la audiere la DNA Ploiești.
Ana Maria Pătru, o apropiată a Elenei Udrea, conduce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) din primăvara lui 2012.
Se actualizează