vineri

19 aprilie, 2024

12 martie, 2023

Imaginea românilor despre Uniunea Europeană s-a deteriorat la începutul acestui an, doar 46% având o percepție pozitivă, față de 47% media UE, reiese dintr-un eurobarometru realizat de Parlamentul European.

Femeile au o imagine mai puțin pozitivă decât bărbații. Pe grupe de vârstă se observă o deteriorare a percepției de la tineri la vârstnici.

În primăvara anului viitor vor avea loc noi alegeri pentru Parlamentul Europei.

Avantajele apartenenței la UE


De departe, cel mai mare avantaj perceput de români în ceea ce privește apartanența la UE sunt oportunitățile de muncă (39%, față de 23% media UE), cu toate că această percepție s-a atenuat semnificativ în ulitmul an (scădere de 13 puncte procentuale). Acest aspect este cu atât mai apreciat de românii din grupele de vârstă 15-24 de ani (42%), respectiv peste 55 de ani (40%).

Un alt aspect apreciat de români este faptul că aderarea la UE a dus la creșterea nivelului de trai (27% față de media UE de doar 18%). Pe de altă parte, media românilor care cred că piața unică a contribuit la creșterea economică de la nivel local este sub media europeană: 26% față de 30%.

Alte avantaje semnificativ mai puțin percepute în România față de media UE sunt contribuția Uniunii la pace și întărirea securității și la cooperarea dintre țara noastră și alte state membre.

Întrebați în ce măsură consideră că vocea lor contează la nivel european, doar 43% dintre români se consideră ascultați, sub media UE de 47%. Procentul este semnificativ mai ridicat în rândul tinerilor (60%), cei mai puțin ascultați considerându-se persoanele de peste 55 de ani (33%).


Românii par totodată mai mulțumiți de funcționarea democrației europene (54%, aproape de media UE de 56%), decât de democrația de la nivel local (47%).

Similar, încrederea în Parlamentul UE este peste încrederea în Parlamentul României (și peste media încrederii europenilor în PE).

În privinței încrederii în PE se remarcă o creștere accentuată a încrederii românilor cu vârste cuprinse între 40 și 54 de ani, de la 48% la 65%.

De cealaltă parte, tinerii de 15-24 au cea mai mare încredere în Parlamentul României (39%).

Imaginea românilor despre Parlamentul European este mai bună decât media UE (46% față de 36%), find mai bună în rândul bărbaților și a celor cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani.

Totodată, mai mulți români cred că în importanța rolului PE decât media UE, cu toate că acest indicator este în deteriorare, în special în rândul tinerilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: