miercuri

24 aprilie, 2024

11 septembrie, 2019

Disfuncționalitățile produse de OUG 114 / 2018 pe piața gazelor naturale au pus presiune pe producția internă și au aruncat jucătorii locali în brațele importului. Și așa au apărut și marii câștigători:

Valahia Gaz SRL, o firmă înființară în urmă cu 2 ani, cu acționariat obscur, a devenit unul dintre cei mai mari importatori din România: a ajuns, cu doar 2 angajați, că controleze 51% din importurile de gaze din România, la nivelul lunii aprilie anul acesta. 

Ascensiunea surprinzătoare a firmei a început anul trecut, pe care l-a încheiat cu datorii de peste 108 milioane de lei.


Datoriile restante  la bugetul de stat erau de peste 53 de milioane de lei la 31 martie 2019.

Plafonarea prețului la producția gazelor naturale produse în România pentru clienții casnici a sporit prețurile pe piața liberă autohtonă și a încurajat importurile (mai ieftine). Astfel că Valahia Gaz SRL se bate cu marii jucători de pe piață pentru a aduce cât mai multe gaze de import.

Firma a ajuns să dețină o pondere de peste 41% din totalul importurilor din mai 2019, după OMV Petrom Gas (45,3%), după fusese cel mai mare importator în aprilie, cu o pondere de 51,47% din total, la mare distanță de același competitor (14,9%) situal pe locul 2, potrivit rapoartelor Autorității din Energie (ANRE).


În aprilie 2019 importurile de circa 1,3 TWh au fost de peste 100 de ori mai mari decât în aceeași lună a anului trecut

Tranzacții în pierdere, finanțate din datorii

După ce a avut zero venituri în 2017 (anul înființării), Valahia Gaz SRL s-a ridicat din anonimat anul trecut, când a devenit un importator de gaze tot mai proeminent, și a ajuns la venituri de 341,8 de milioane de lei anticipând perturbarea pieței prin OUG 114.

Datele de bilanț pe 2018 raportate la Ministerul Finanțelor sugerează că firma ar fi un vehicul de tranzacționare, care folosește resursele financiare externe și revinde gazele cumpărate fără să primească la timp contravaloarea lor.

Firma a încheiat anul trecut cu capitaluri negative de peste 44 milioane de lei și datorii de peste 108 milioane de lei.

Creanțele de 44 de milioane de lei sunt aproape egale cu pierderile (44,1 mil. lei), dar sunt mai mici decât datoriile restante la Bugetul de stat, de 53,2 milioane de lei la 31 martie 2019, potrivit Profit.ro.

Acționariat obscur

Firma este administrată de românul Damian Spiridon, care are și 55% din capital, restul aparținând unui cetățean georgian, Mikheil Kardenakhishvili și în proporție de sub 1% unui alt georgian, Dimitri Msuknishvili, potrivit Profit.ro.

Damian Spiridon este un pesonaj controversat potrivit informațiilor Rise Project citate de Profit.ro: coordonator în 2015 al PNȚCD Dâmbovița, deși deconspirat de CNSAS în 2008 ca fost colaborator al Securității.

Tot Rise Project a remarcat o altă firmă a lui Dumitru Spiridon, Total Corporate Investment Group SRL, care s-a judecat în mai multe procese cu o firmă de administrare a patrimoniului din străinătate de pe lângă Administrație Prezidențială a Federației Ruse (FGUP Goszagransobstvennost), într-unul dintre acestea instanța dispunând la un moment dat evacuarea firmei românești dintr-un imobil din Piața Charles de Gaulle din București – potrivit sursei citate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: