duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 februarie, 2021

Europarlamentarul Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, a declarat, joi, că speră ca şi Curtea Constituţională să confirme că Parlamentul, care a introdus pensiile speciale ale parlamentarilor, poate să ia și decizia care să le elimine.

Totuși, „cu Curtea aceasta Constituţională, îmi pare rău să o spun, niciodată nu ai nicio certitudine, pentru că vezi că interpretează lucrurile într-un fel sau altul. Eu sper că, totuşi, pentru că noi am analizat cu juriştii noştri, sper totuşi ca şi CCR să confirme această analiză, că instanţa care a introdus aceste pensii, aceeaşi instanţă ia decizia” de a le elimina, a afirmat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

Europarlamentarul spune că această lege „nu acţionează retroactiv, adică celor care ar fi luat pensii până acum nu ni le cer banii înapoi. Dar, odată ce legea e publicată în Monitorul Oficial şi ea devine valabilă, din momentul acesta nu mai există pensii speciale ale parlamentarilor. (…) Nu văd de ce ar fi retroactivitate, nu văd ce am putea reproşa. Juriştii noştri ne-au confirmat, pentru că am întors-o pe toate părţile, că nu există riscuri. Şi ar fi aberant ca instituţia democratică de cel mai înalt rang în stat, care votează legi, Parlamentul României, să nu aibă posibilitatea să ia astfel de decizii. Ar însemna că ne ducem în gard, dacă Parlamentul care le-a introdus, nu poate să decidă că le şi elimină”, a explicat Dacian Cioloş.


Dacian Cioloș a calificat drept ipocrizie faptul că Opoziţia se lsaudă cu eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„Eu văd că se laudă şi asta este ipocrizia maximă – partide care au votat, care au promovat legile pentru pensiile acestea speciale, când au simţit că există o susţinere puternică în rândul populaţiei pentru eliminarea acestor pensii injuste sau indemnizaţii, (…) deci noi nu am avut niciodată altă abordare pe pensii şi, după cum am spus, vom continua şi cu celelalte. Am spus că, imediat ce acest lucru va fi posibil, vom lua decizii pentru a elimina pensiile speciale pe care putem să le eliminăm imediat, am făcut-o cu parlamentarii, urmează să discutăm să vedem care e procedura pentru a modifica şi Codul administrativ, unde sunt prevăzute pensiile pentru primari”, a adăugat Dacian  Cioloş.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

El a criticat afirmaţiile preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, potrivit cărora actuala coaliţie ar trebui să dea o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale.

Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri, abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, iar 30 de parlamentari nu au votat.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: