vineri

19 aprilie, 2024

23 martie, 2012

Moto: Cand lucrurile merg prost undeva, au tendinta sa mearga prost oriunde – ( Legile lui Murphy)

Traim intr-o perioada in care functionalitatea a devenit problema cheie a existentei umane. Incepand cu institutii, oranduiri sociale, servicii si produse, pana la comportamentul individual al cetatenilor se simte intrarea intr-o zona in care functionalitatea este pusa sub semnul intrebarii si devine factor important in viata cotidiana a lumii contemporane – aici si pretutindeni.

Suficient sa deschizi un ziar sau sa intri intr-un portal de stiri ca sa-ti dai seama ca statul de drept si institutiile lui, democratia, socialismul, capitalismul, economia de piata, pietele de capital, agentiile de rating, mass–media, zona euro, Uniunea Europeana, Statele Unite, NATO, toti G-ii importantilor lumii sunt acuzati de disfunctionalitate. Intr-un fel nu ar trebui sa fim ingrijorati pentru ca România se pozitioneaza pe ultimul loc din tările europene la stiinta de carte, cu un procent de peste 50% de analfabeti functionali – si ceea ce nu stii nu doare! Deci am putea conclude ca la noi numai analafabetismul este functional. Si daca este asa, omul habar nu are ce se intampla cu el, neintelegand ceea ce citeste. Dupa cum probabil stiti, analfabetism functional se referă la persoanele care stiu să citească, dar nu înteleg ceea ce au citit.

Pe zi ce trece societatea umana incepe sa piarda puncte pretioase la examenul functionalitatii. Minciuni repetate la infinit, care tind sa se transforme in “adevaruri” (complet false) in ochii unor oameni manipulati si dezinformati complet. Conform datelor publicate la 26 Mai 2011 de economist Intelligence Unit, din 2008 si pana astazi democratia, asa cum este perceputa din punct de vedere metodologic-academic, este in regres peste tot in lume (vezi tabelul alaturat si linkurile respective din bibliografie).

Pentru ca cifrele sa fie clare si pentru cei care nu au rabdare sa citeasca documentul din bibliografie, mentionez ca din cele 167 de state care sunt mentionate in acest studiu, numai 26 pot fi considerate cu adevarat democratice (15,5%); 53 de state, (adica 32%), inclusiv Romania, “sufera” de democratii deficitare (flawed); in 31 de state democratiile sunt “hibride”, adica arata ca democratiile nu sunt de fapt democratii adevarate (18,5%).

Restul de 54 de state (33%), nici macar nu mimeaza democratia [iese 99% din cauza zecimalelor].

Societatea consumerista a dat gres si a subminat total legile naturii si ale dreptatii. Sistemul capitalist este lucrativ si corect numai dacă la el poate lua parte o majoritate masiva a societatii. Sistemul capitalist nu mai este fezabil atunci când devine o jucărie a pieţelor manipulate si instabile. În timp ce guvernele injectează miliarde de euro în pieţe pur şi simplu pentru a nu contraria faimosul Dow Jones, prestaţiile sociale se evaporă. Sumele evaporate pe pieţele de valori sunt o nimica toată faţă de slăbirea legăturilor sociale.

Statele care progreseaza astazi sunt state care au adoptat intr-o mare masura o forma functionala a capitalismului – “capitalismul de stat”. Toate statele BRIC sunt de fapt state in care democratia a fost transformata intr-o sintagma cvasi-teoretica. Pecunia non olet, banii nu au miros! O zicala antica cum nu se poate mai adevarata in timpurile in care traim. Acum aproape 2000 de ani, fondatorul dinastiei flavilor, împăratul roman Vespasian, a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire. Raspunzand criticilor Senatului a rostit celebra propozitie mentionata mai sus.

In afara criticilor de forma, pentru a salva obrazul corectitudinii politice, liderii proeminenti ai occidentului democratic dnii Obma, Cameron si dna Merkel isi incep discursurile la intalnirile cu liderii chinezi criticand persecutiile de care au parte disidentii regimului comunist din China, care a devenit in ultima perioada mai represiv ca niciodata. Pana la urma dnii Obma, Cameron si dna Merkel isi incheie afacerile banoase cu noul potentat mondial, popoarele lor sunt mai importante decat mii de oameni aruncati in puscariile si lagarele de re-educare existente si astazi in China comunista. Situatie complicata – “familie mare remuneratie mica” si afara bantuie o criza cumplita!

China are astazi aproape 100 de miliardari in USD si cateva zeci de mii de milionari in aceasi moneda. Asta bineinteles la nivelul formal, pentru ca cei ascunsi, conform unor statistici mai putin publice si confirmate, sunt de sute de ori mai numerosi. Daca nu era suficient, intr-un raport al Bancii Centrale Chineze se specifica ca 18 mii de oficiali corupti au disparut impreuna cu 123,6 miliarde de $.

Bineinteles ca lucrurile nu s-au nascut ieri, ele au evoluat insa pana cand au declansat “criza metamorfica” din 2008. Nici aberatiile “statului-social” sau ale “capitalismlui fiduciar” nu s-au nascut ieri. Ele sunt cu noi, probabil, de cateva decenii. Se vor schimba lucrurile? Chiar nu stiu! Din nefericire, lucrurile se pot schimba si in mai rau – vezi Ungaria, dar poate exista sansa ca cetateanii sa-si de seama in timp util de lucrurile care se petrec zi de zi in preajma lor. Deocamdata statele BRIC sun pe val si democratia cvasi-teoretica satisface masele de cetateni ai acestor state. Invinge “capitalismul de stat”? Deocamdata se pare ca da! Pecunia non olet
Bibliografie:

Sursa: Comitetul de criză pentru salvarea învătământului românesc

SourceWire: Democracy in Retreat

The economist Intelligence Unit: “Democracy Index 2010″.

The Forbes – Top Chiana’s 400 List 2010.

Corrupt Chinese Officials Run off With $120 Billion

Theophyle



Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

3 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: